auto-majstor-popravka

Da li popraviti auto ili ga prodati u delove – Šta je isplativije?

Danas, kada skoro svako domaćinstvo ima bar po jedan automobil, ovo prevozno sredstvo igra važnu ulogu u našim životima. Ono što muči sve vozače prilikom kvara automobila jeste nedoumica – da li je isplativije popraviti auto ili ga prodati u delove kada se pokvari.

Sigurno je da je svaki vozač postavio sebi ovo pitanje mnogo puta u strahu da ne dođe do većeg kvara na automobilu, posebno na motoru koji je srce automobila.

Naime, odgovor na ovo pitanje zavisi od mnogih faktora. Ukoliko je u pitanju neki manji kvar, dileme nema i sigurno je bolje i isplativije popraviti auto, ali ako je u pitanju veći kvar, i dilema je veća. U nastavku teksta pročitajte šta je isplativije – da li popraviti auto ili ga prodati u delove?

Kada je isplativije prodati auto u delove?

Postoje trenuci kada je prodaja automobila u delove jedini izlaz iz nastale situacije. To se neretko dešava nakon velikih saobraćajnih nesreća, kada se auto toliko ošteti da popravka prevazilazi njegovu realnu vrednost.

U tim slučajevima ljudi ni ne razmišljaju o popravci. Takođe, ukoliko je automobil stariji i pokvari mu se neki bitan i veoma važan deo, kao što je motor recimo, onda je kvar ozbiljnije prirode, pa je vrlo verovatno da je bolje prodati vozilo u delove.

auto-motor

Prodajom automobila u delove može da se zaradi, dok popravka kvara neretko iziskuje veliku količinu novca. Ako se odlučite na prodaju automobila u delove, vrlo je važno to obaviti na proverenom mestu koje je specijalizovano za otkup vozila u delovima. Otkup vozila je ponekad najisplativiji na kilo, te prilikom prodaje automobila u delove imajte i to na umu.

Stari modeli automobila i kvarovi

Građani Srbije uglavnom voze automobile koji su u proseku stari petnaest godina, pa ne čudi što se mnogi sve češće odlučuju upravo za prodaju automobila u delove a ne popravku samog auta. Što je vozilo starije, to je teže pronaći potrebne delove prilikom kvara, a ukoliko se pronađu i uvezu iz neke druge države, vrlo je verovatno da će koštati čitavo bogatstvo.

Takođe, prilikom kupovine delova za starije modele automobila, delovi koje pronađete će u velikom broju slučajeva biti polovni, te se treba zapitati da li su polovni auto delovi isplativi ili ne. U tim situacijama je najbolje na papir staviti šta je zaista isplativije i vredi li i dalje ulagati u automobil koji nesumnjivo svojim godištem pokazuje da će se i u budućnosti sve više i više kvariti.

Kada je isplativije popraviti auto?

Automobili se često kvare, možda i češće nego što se može zamisliti. S razlogom se kaže da je automobil kao beba koja iziskuje posebnu pažnju. Naime, savet koji svaki novi vozač dobije čim počne da vozi je da uvek ima određenu količinu novca sa strane, jer je automobil kvarljiva igračka, te će neretko zahtevati dodatna ulaganja.

automobil-delovi

Situacije u kojima je nesumnjivo isplativije popraviti automobil od same prodaje je onda kada je u pitanju neki manji kvar, kao što je recimo zamena svećica. Za popravku ovog problema nije potrebno izdvojiti mnogo novca, a prodajom vozač ne bi bio ni na kakvom dobitku, već bi samo izgubio svoje prevozno sredstvo.

Pojedine kvarove je moguće popraviti samostalno, te na taj način spasiti automobil, a ne potrošiti novac. Prilikom kupovine auto-delova, treba znati kako i gde kupovati auto-opremu koja vam je potrebna kako biste rešili problem na automobilu.

Prilikom kupovine automobila mnogi se pitaju da li izabrati novi ili polovan auto, ne razmišljajući o činjenici da svaki auto sa sobom donosi iste užitke, ali i iste probleme. Svaki automobil je kvarljiv, a koliko će vas služiti zavisi isključivo od vas samih i od toga koliko mu se posvetite. Pa zato, prilikom prvog kvara, razmislite dva puta šta je isplativije pre konačne odluke da li prodati auto u delove ili ga popraviti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *