Novi ili polovan auto pitanje je sad?

Kupovina auta je za mnoge stresan proces, jer je kod nas ta odluka važna za mnoge godine unapred, pa i decenije. Kod nas i dalje važi mišljenje da se auto kupuje samo kad prethodni više ne funkcioniše.

Zato je odluka o kupovini gotovo zlata vredna. A jedno od osnovnih pitanja koje se nameće je da li je za istu sumu bolje uzeti dobar polovni, ili osrednji novi automobil. Ukoliko imate ovu dilemu, mi ćemo pokušati da vam olakšamo u donošenju odluke.

Nov auto – manje briga

Jedan od osnovnih razloga za kupovinu novog auta je to što kupovina ne donosi nova ulaganja. Naime, kupovinom novog auta bićete mirni sve dok traje garancija, što je najčešće sedam godina. U ovom periodu, čak iako se desi nešto, pa neki deo se pokvari, to će pokriti garancija.

Osim toga, noviji modeli su napravljeni po savremenoj tehnologiji, što doprinosi većoj bezbednosti na putu. A istovremeno olakšava vozaču što se tiče snalaženja prilikom putovanja. Neki modeli čak imaju i senzore koji olakšavaju prilikom parkiranja, što je sjajno rešenje za one koji su nesigurni kada parkiraju auto.

Pored toga, savremena tehnologija automobila vodi računa i o životnoj sredini: noviji modeli su često ekonomičniji jer manje goriva troše, a i imaju sisteme koji manje oslobađaju zagađjućih materija u sredinu.

Prema tome, novi modeli su svakako pravi izbor za one koji vode računa o životnoj sredini. Još jedna od prednosti novih modela je to što vi možete sami odabrati opremu, boju, ali i mnoge druge detalje vezane za svog novog ljubimca. Ovo je posebno važno za pripadnice lepšeg pola, jer one posebnu pažnju poklanjaju upravo estetici.

Međutim, jedna od osnovnh mana je cena. Naime, u Srbiji mali broj ljudi je spreman da izdvoji novac za nov auto i da bi to priuštili često podižu različite kredite. A krediti sa sobom nose kamate, itd. Osim toga, kada istekne garantni period pripremite se za ulaganja. A delovi za automobile novije generacije su kod nas često prilično skupi. Tako da ćete morati da budete spremni da izdvojite više novca za zamenu istog dela na novom autu u odnosu na stariji.

Polovni automobili – manje novca za dobar kvalitet

Jedna od osnovnih prednosti polovnih automobila je niža cena u odnosu na novi model. Naime, auto star godinu ili dve je, realno gledano, i dalje nov auto. Međutim, za razliku od modela koji je tek izašao iz fabrike, polovni će vas koštati mnogo manje.

Što znači da ćete gotovo isti kvalitet platiti i do 30 % manje. Sa druge strane, ukoliko imate ograničen budžet, isplativije je uzeti polovan auto iz više klase, nego nov iz niže. Jer, automobili stari nekoliko godina imaju gotovo istu opremu i delovi za automobile su gotovo isti kao i za modele najnovije generacije.

Razlika je samo u finesama. Ali, generalno gledano, polovan automobil novije generacije može zadovoljiti sve potrebe kao i najnoviji model. Pri tome, delovi za automobile starije generacije su najčešće jeftiniji.

Osim toga, kada se odlučujemo za polovan auto, onda je to već proveren model. Što se tiče novih modela, to ne mora da bude tako. Često se desi da proizvođači nakon serije prodatih automobila povuku modele nakon uviđene greške. To znači da su prvi kupci ujedno i testeri koji služe zapravo za testiranje novog vozila.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *