Koraci koji ne zahtevaju mnogo para, a mogu vratiti povišeni holesterol u normalu

Kada je nivo takozvanog lošeg holesterola, a koji nosi oznaku LDL holesterol, u određenoj meri viši u odnosu na nivo HDL holesterola, koji je poznat kao dobar, onda će kod tog pacijenta da bude konstatovan povišeni holesterol.

U zavisnosti od rezultata ispitivanja će nadležni lekar i biti u obavezi da odluči da li će tom pacijentu da preporuči samo promene u načinu ishrane i uopšteno u životnim navikama ili će, ipak morati da preporuči nešto rigorozniju terapiju. U većini slučajeva je prva varijanta sasvim dovoljna da se čovek trgne i da počne da vodi više računa o sebi, a ređe se događa da bude neophodno da taj pacijent bude pod terapijom određenim medikamentima.

Koje namirnice vraćaju povišeni holesterol u normalu?

Na svu sreću za mnoge koji se bore sa ovom nelagodnošću, tek postoji veliki broj namirnica, koje dokazano imaju pozitivan uticaj kada je u pitanju povišeni holesterol.

Međutim, umerenost je ipak iznad svega, a očekuje se od svakog pacijenta i da se pridržava saveta nadležnog lekara u potpunosti. Zato i nećemo navesti baš sve namirnice koje imaju izuzetno pozitivan uticaj na povišeni holesterol. Radi se najpre o tome da bi trebalo svaki pacijent kod nadležnog lekara da dobije i listu dozvoljenih namirnica, ali i listu oni koje se smatraju zabranjenim.

Ukoliko zaista želi da dovede na normalu nivo lošeg, to jest LDL holesterola, svaki pacijent bi trebalo i da se pridržava preporuke lekara, a na prvom mestu koje se odnose na promene navika u ishrani. Više o pomoći iz prirode u lečenju povišenog holesterola možete čitati na https://www.probotanic.com/informacije/prirodna-pomoc-kod-povisenog-holesterola/.

Kada je u pitanju, na primer povrće, jedino što je zabranjeno je jesti krompir. Takođe je opšta preporuka stručnjaka i da bi valjalo bi da bude pojačan unos sveže salate, ali i mnogih vrsta povrća i to ili u sirovom stanju ili kuvano. Takođe je dobro napomenuti i to da se preporučuje pojačati unos sveže sezonske salate, a svakako bi i kuvano i sveže povrće trebalo da bude spremljeno bez masnoće. Uopšteno rečeno, jedino što se preporučuje jeste maslinovo ulje i to isključivo ono koje je hladno ceđeno. Naravno da je dozvoljeno korišćenje i suncokretovog, ali samo hladno ceđenog ulja, te ulja od semenki grožđa i sojinog eventualno, ali svakako treba biti umeren u korišćenju takvih namirnica.

Svi začini se svrstavaju u dozvoljene namirnice, dok bi trebalo u širokom luku izbegavati i kečap i majonez.

A kada je u pitanju meso, sasvim logično nije preporučljivo unositi svinjetinu, ali ni jagnjeće, ni goveđe meso. Isto tako u zabranjene namirnice spada i slanina, zatim kobasice i čvarci, kao i sve vrste iznutrica i konzervisane mesne hrane, a prvenstveno se misli u tom slučaju na paštetu i mesni narezak.

Potrebno je da pacijent, koji ima povišen holesterol unosi više hleba i testenina od graham brašna, odnosno ražanog, a dobro mi bilo i da počne da konzumira hleb od celog zrna. Naravno da u zabranjene namirnice spadaju svi proizvodi izrađeni od belog brašna, a bez obzira da li je u pitanju hleb ili testeninama.

Trebalo bi da osoba, koja ima povišeni holesterol unosi samo belanca, ali žumanca da izbegava, te je takođe bitno i da uopšte ne konzumira različite vrste slanih i slatkih grickalica.

Zapravo jedino ukoliko se u potpunosti bude pridržavao ovih smernica, pacijent će moći i da nakon određenog vremenskog perioda dovede nivo holesterola u normalu, a svakako će biti i pozitivnog uticaja na celokupno zdravlje njegovog organizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *