Kako izabrati odlčan, a pristupačan espresso aparat za kafu?

Počelo je kao navika, a postalo tradicija. Danas je ispijanje kafe svakodnevni ritual za prave ljubitelje ovog napitka. Uživanje u šoljici dobrog espressa nikad nije bilo lakše i jednostavnije. A za pravi užitak čak nije obavezan ni odlazak u najbliži kafić ili restoran, dovoljno je da odaberete odgovorajaći espresso aparat za kafu i uživanje može da počne. Tržište aparata za kafu je danas toliko rasprostranjeno da su klasični aparati za spremanje espressa postali dostupni svakom domu, dizajnirani tako da mogu zadovoljiti svačiji ukus.

Razvoj kućnih aparata za espresso

Kako je se razvijala tehnologija, tako je proširivano tržište za čije potrebe su se uređaji proizvodili. Danas su mnogi od tih uređaja postali “pametni”, a aparati poput espresso aparata za kafu su postalo znatno lakši za rukovanje i upotrebu.

Espresso aparati za kafu starijih generacija namenjeni za kućnu upotrebu su funkcionisali na principu vodene pare i stvaranje pritiska dovoljne jačine da se dobija kvalitetne kafa. Sa razvojem tehnologije pojavili su se i moderniji aparati za kafu koji su ubrzali taj proces i podigli kvalitet dobijene kafe. Ali tek poslednjih nekoliko godina kavni avtomati su postali toliko automatizovani da se ostvaruje dovoljno jak pritisak za dobijanje izuzetno kvalitetne espresso kafe a pri tome korisnici ne moraju da se posebno obučavaju za korišćenje ovih aparata. Moderni espresso aparat za kafu funkcioniše na principu stvaranja dovoljno jakog pritiska uz pomoć pumpe, gde se dobija kafa dobro poznatog ukusa. A sama tehnologija je toliko napredovala da su kavni avtomati  praktično postali dostupni svakome ko želi da ih ima.

Zašto baš espresso aparat za kafu?

Za šoljicu kvalitetnog espressa nije dovoljno da se odabere samo prava vrsta kafe, presudnu ulogu igra i sam espresso aparat za kafu. Mnogi će se pitati “Koji je aparat za kafu bi trebao da kupim?” Odgovor je veoma prost – najbolji aparat za kafu! Ako vam se čini da niste dobili željeni odgovor, treba prvo da se zapitate kakvu vrstu espresso kafe želite da pijete. Tek kada odgovorite sebi na to pitanje, dobićete odgovor koji espresso aparat za kafu treba da kupite.

Ne ide svaka kafa u svaki aparat, niti svaki aparat proizvodi sve vrste kafa. Ako ste neko ko voli kafu jačeg ukusa, onda je za vas aparat za kafu koji već ima ugrađen mlin za mlevene kafe. Takvi aparati melju kafu sitnije i daju mnogo jači ukus od ostalih aparata. Ukoliko volite espresso sa mlekom ili penom, onda bi vaš izbor trebao biti sužen na aparate za kafu koji imaju dodatke za mleko. Svakako da je preporuka prilikom kupovine aparata da se odlučite za one koji proizvode jači pritisak, jer takvi aparati daju kafu intenzivnijeg ukusa. 

Današnje tržište aparata za pripremu kafe u kućnim uslovima je veliko i svako može da pronađe za sebe ono što traži, bilo da su u pitanju aparati za espresso ili neku drugu kafu, a pri tom svi ti aparati dolaze u opciji izbora različitih dodataka. Sve zavisi od toga šta tražite i kakvu kafu želite da pijete. Većina aparata za kućnu upotrebu ima i opciju pripreme jedne ili dve šoljice kafe istovremeno. Sve su to činjenice koje morate uzeti u obzir kada određujete kriterijum za kupovinu ove vrste aparata.

Na kraju, ma koliko vam se izbor činio težak, najbolji je onaj aparat za kafu koji je dizajniran tako da vam obezbedi šolju kvalitetne espresso kafe spremljenu po vašem ukusu, a pri tom vam štedi vreme i novac koji bi ste potrošili u obližnjem kafiću. Ustvari, za šoljicu dobrog espressa je potrebno samo nekoliko sekundi i to u udobnosti vašeg doma i uživanje može da počne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *