Najčudnije kafe na svetu

Ispijanje kafe karakterističan je običaj za sve zemlje u svetu. Mnogi su navikli na gorak, ili nešto slađi ukus crne kafe, uz dodatke mleka ili bez njega. Ukus koji je tu da rasani, poboljša koncentraciju i rad mozga ne mora da bude uvek tako klasičan i tradicionalan.

Naprotiv, razvoj tehnologije proizvodnje kafe je toliko napredovao, da je moguće razviti nezamislive kombinacije ukusa.

Kapsule za kafu su primer kombinovanja najrazličitijih aroma, boja i ukusa.

Pored njih, tu su i vrlo čudna svetska otkrića u ovom segmentu, da se zapitamo da li bismo uopšte imali hrabrosti da te kombinacije isprobamo.

Čudne kafe – svetska otkrića

Iako kafa može biti „neobična“ u pogledu načina pripreme – tu su kesice, kapsule za kafu, jednostavniji ili komplikovani aparati i mnogo toga drugog, još „čudnija“ je ukoliko je proces proizvodnje nesvakidašnji. Tako, imamo kafu od najskupljih pečuraka na svetu, koja se proizvodi u Finskoj i vrlo je skupa i retka vrsta. Dobija se sušenjem i prženjem pečuraka, uz kombinovanje sa Arabikom kafom iz Centralne Amerike. Ukus koji ima je neobičan, ali prijatan. Tu je i kafa od verovali ili ne, slonovog izmeta, sa Tajlanda. Proizvodi se kada se slonovi hrane jednom vrstom crne kafe sa tog područja, koja se izbacuju nakon varenja.

Zrna koja nisu svarena, prikupljaju se, suše i melju, da bi se dobila ova takođe skupa kafa, koja košta više od 1.000 dolara po kilogramu. Pored ove vrste, postoji i cibetkina kafa, koja se takođe dobija kada se istoimena azijska životinja najede većom količinom zrna kafe, koju izbacuje nakon varenja. Cena ove kafe dostiže čak 1.200 dolara za jedan kilogram. Jedan trik po pitanju crne kafe, jeste dodavanje soli nakon stajanja, koja odstranjuje miris i ukus gorčine.

Neobična priprema – aparati i kapsule za kafu

Pored nesvakidašnjih ukusa kafe, postoji i savremena priprema, uz kapsule za kafe aparate, na brz i jednostavan način. Ova priprema se smatra neobičnom iz razloga što se koriste automatski aparati, koji su danas toliko razvijeni da postoje monitori u boji sa potpunim komandama. Takođe, tu je i potpuna priprema pritiskom samo jednog tastera, mogućnost dodavanja šećera, mleka, vode, čokolade, regulisanja kreme, pene i mnogo toga drugog. Vrlo savremena vrsta, koja se kod nas javila nakon 2.000 godine jesu nespresso kapsule.

Njihovi začeci potiču iz 1986. godine, od kada se šire svuda po svetu, putem zvaničnih distributera. Pitanje je često, kako funkcionišu kapsule za kafu? Vrlo jednostavno. Napravljene su od plastike ili aluminijuma, sa tankim dnom,koje se probija prilikom pritiska i prah se meša sa vodom. Kapsule za kafu su društveno odgovorne, odnosno pogodne su za recikliranje, čime je velika količina i obim proizvodnje ekološki opravdan. Količinu sadržaja u šoljici sami birate, kao i kombinaciju ukusa i aroma.

Neobičnost kapsule za kafu proizilazi pored načina pripreme, i iz različitih ukusa: voćnih, čokoladnih, mente, biljnih sadržaja, vanile, karamele i mnogih drugih. Jedna nespresso kapsula može imati aromu višnje na primer, bele čokolade ili neku drugu. Putem kombinacije različitih zelenih kafa širom sveta, stižu arome i ukusi iz najudaljenijih krajeva zemaljske kugle.

Dosta je različitih, a ujedno vrlo „neobičnih“ ukusa koje može imati jedna šoljica kafe. Bilo da ste ljubitelj slađe, gorče ili neutralne kafe, možete pronaći idealnu kombinaciju aroma samo za sebe. Kapsule za kafu, i vodeće nespresso kapsule, tu su da svakodnevno upotpune potrebu za ovim napitkom, na zdrav i jednostavan način uz pripremu „jednim klikom“ na aparatu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *