Zaštitna odela za radnike – da ili ne?

Nekada su jednolični radni kombinezoni bili sinonim za radna odela. Odeća se nekada izrađivala konfekcijski, a danas radna oprema ima višestruku namenu. Naime, radna odela i HTZ oprema osim uloge standarde odeće, trebalo bi da štiti zaposlene od prljavštine, hemijskih supstanci i drugih rizika koji se mogu javiti na radu. Naravno, zaštitna odeća ima i praktičnu ulogu, ali i estetsku funkciju.

Ipak, situacija se danas malo promenila, pa radnici žele da se osećaju mnogo lepše, ali i da bolje izgledaju tokom izvođenja radova. Posebno im je važna izdržljivost odeće, a danas pojedini veliki sistemi žele da istaknu svoj vizuelni identitet, pa se trude da radnicima obezbede lepša radna odela. Ali, treba imati na umu da radna odeća ima i određene propisane standarde koji zaptevaju zaštitu radnika i koji štite radnike od mogućih rizia na radnom mestu.

Posebna se pažnja obraća na kvalitet odeće, jer HTZ oprema mora da bude posebnog kavilteta i od tačno određenog materijala, a treba voditi računa i o boji, ali i gramaži odeće. Iako određena radna odela mogu da budu različitog kvaliteta, poslodavci nikako ne smeju da biraju osrednje tkanine ili manje kvalitetnu odeću.

Materijali od koji se radna odela prave

Radna odela moraju da budu od materijala koje je ravnomerno tkano ili ravnomerno pleteno. Da bi se ustanovila neujednačenost, okrenire materijal ka svetlu i pogledajte o čemu se  radi. Jasno se mogu uočiti i greške nastale tokom tkanja, a tkanina nikako ne sme da se razvlači, što znači da mora da bude od čvrstog materijala.

Ako je radna oprema u boji, onda treba da bude ujednačeno obojena, a sveliji delovi nikako ne smeju da budu na pregibima, niti pregibi smeju da budu izbledeli. Kod mnogih materijala gužvanje i stiskanje neće uništiti tkaninu, jer se nabori sami ispravljaju, a to sa pamukom nije slučaj. Ako birate itegljive tkanine, onda proverite da li je materijal baš takav. Prema predviđenim uputstvima održavajte odeću, a posebno proverite na etiketi na kojoj se temperature odeća pere i kakvog je sastava.

Održavanje radnih odela

Uvek imajte na umu da ne postoji univerzalno pravilo po kojem se bira HTZ oprema.

Neka oprema odgovara više, neka manje, ali jedno je sigurno. Zaštitna oprema mora da bude proverena i da odgovara svakom radniku. U suprotom, i poslodavci i radnici naći se u nezgodnom položaju ako dođe do neke povrede na radu.

Proverite koji su to standardi koje akt o proceni rizika propisuje i usaglasite se sa njima. Na vreme se raspitajte kako se radna odela održavaju i prema tačno definisanim pravilima odeću treba prati, peglati i koristiti. Jedino tako ćete biti sigurni da su radnici na pravilan način osigurani, a kompletna HTZ oprema smanjiće rizike na minimum. I ne zaboravite, kapa glavu, a radnika šlem čuva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *