Za i protiv unutrašnje izolacije u Vašem domu

Bilo da zidate kuću, kupujete stan u izgradnji, ili rekonstruišete svoj dom, mnogo bitnih odluka treba da donesete. Većini nas je bitna stavka i budžet, tako da uklopiti želje i mogućnosti, kvalitet i cene, iscrpljujuć je zadatak. Jeste li odlučili od kakvog materijala će vam biti ulazna vrata? Da li vam je bitnija funkcionalnost, kvalitet, izdržljivost, ili estetski momenat? Ukoliko se još uvek dvoumite,  pokušaćemo da vam olakšamo barem u razmišljanju da li da se odlučite za unutrašnju izolaciju.

Prednosti unutrašnje izolacije

Prednosti unutrašnje su brojne. Spoljni zidovi u kombinaciji sa prozorima predstavljaju najveću površinu hlađenja. Zbog toga je od suštinske važnosti napraviti dobru izolaciju kako bi se povećao komfor, ali i smanjilo neracionalno i nepotrebno rasipanje toplote. Na taj način ćete smanjiti i račune za grejanje. Smanjenje potrošnje toplotne energije ide čak do 35%.

Optimalno je postaviti izolaciju sa spoljne strane zgrade kako bi se rizik od kondenzacije minimizirao. Takođe, postojeći zid postaje dobra toplotna izolacija koja akumulira toplotu nasuprot unutrašnjoj izolaciji gde zagrevate samo vazduh u prostoriji.

Unutrašnja izolacija u kombinaciji sa podnim grejanjem predstavljaće odličan način da brzo povratite toplinu u Vašem domu.

Međutim, u nekim slučajevima nije moguće postaviti spoljnu izolaciju (zbog zajedničke stambene zgrade, postojanje spoljne fasade, nepostojanja dozvole…), ili, pak unutrašnja izolacija daje bolje rezultate. Posebno je teško uraditi spoljnu izolaciju kod onih zgrada koje trebaju da se dograde, sa jedne strane, ali i da očuvaju izgled fasade, sa druge strane. Pri modernizaciji i rekonstrukciji zaštićenih objekata, izolacija sa unutrašnje strane predstavlja jedino rešenje za postizanje dobre toplotne zaštite građevine.

Stručnjaci često ističu da vam je za ugradnju unutrašnje izolacije biti potrebno znatno manje finansijskih sredstava, kao i da se njenom ugradnjom neće značajno izmeniti spoljni izgled zgrade.

Dalje, za izolaciju doma sa unutrašnje strane neće Vam biti potreba skela, možemo je sami ugraditi, što, takođe, smanjuje Vaše troškove.

Zgrade čiji su zidovi u neposrednom kontaktu sa tlom, unutrašnja izolacija je jedino rešenje.  Unutrašnja izolacija ima i značajnu prednost kod izolovanja prostorija koje se ne greju stalno. Ugradnjom unutrašnje izolacije takve prostorije će biti ugrejane uz minimalni utrošak električne energije. Unutrašnja izolacija se podjednako dobro može izvesti u samo jednoj prostoriji, ali i u celom domu.

Nedostaci unutrašnje izolacije

Ukoliko bismo, pak, morali da navedemo nedostatke, odnosno negativne aspekte unutrašnje izolacije, onda bi trebalo pomenuti ”stvaranje toplotnih mostova” na spojevima zida koji se izoluje i ostalih neizolovanih elemenata konstrukcije.  Zato na ovim mestima često možemo da primetimo buđ i kondenz. Uglavnom su vidljivi u uglovima vašeg doma.

Toplotu koju isijavaju grejna tela u biće zadržana unutar prostorije. Ove prostorije će se i brže zagrejati, jer ne postoji akumulacija toplote u zidovima kao kod spoljne izolacije.

Unutrašnja izolacija smanjuje zapreminu prostorije. Zato je debljina materijala i njegov odabir ograničen.

Nedostaci unutrašnje izolacije su zanemerljivi, i minimalni jer kada se uporede sa prednostima koje unutrašnja izolacija pruža ipak će prevagnuti njegove dobre strane.

Šta raditi kad se već odlučite za unutrašnj u izolaciju?

Ukoliko se već odlučite za unutrašnju izolaciju, za njegovu montažu obavezno potražite savet majstora:

  • Pre bilo kakvog rada proverite zidove objekta
  • Izolaciju bi trebalo izvesti u sistemu gipskartonske ploče
  • Ne zaboravite da ugradite parnu membranu između izolacionog materijala i gipskartonske ploče
  • Prema Pravilniku izolacioni materijal koji smo postavili sa unutrašnje strane mora biti negoriv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *