Work and travel – za svakoga ponešto…

Mnogi studenti tokom svog školovanja na različite načine pokušavaju da zarade koji dinar više. Neko se lati poslova preko studentske zadruge, pa deli flajere i po suncu i po snegu, neko prevrće robu po poznatim brendiranim prodavnicama u vreme praznika, jer je tada tražnja ogromna, a neko smišlja dugoročne planove za zaradu. A još kada se ti planovi poklope sa željom da se proputuje svet, onda je to dobitna kombinacija.

Neko bi pomislio, sve je to tako lepo u mislima, radiš, putuješ, a ko će ispite da sprema, jer roditelji žele rezultate. Naravno da roditelji žele rezultate, ali da biste ih rasteretili od troškova, onda se snalazite na različite načine. Pošto vam nije cilj i prioritet da ceo život promovišete najnovije proizvode nekog brenda, onda stavite prst na čelo, otvorite Gugl i počnite sa pretragom.

A šta je to što bi trebalo da tražite? Pošto je reč o zaradi tokom studiranja, onda ako već ne znate  šta je work and travel program, istražite koju su to mogućnosti koje ovaj program pruža, koji su poslovi koji se nude i koje države su u ponudi preko work and travel programa.

Možda poslovi nisu iz snova i možda ne želite da radite kao šanker ili recepcionerka, ali trenutno zanimanje ne znači da ćete to raditi do kraja života. Posebno to nećete raditi kada su work and travel poslovi u pitanju, jer ovi programi traju 4 meseca i po povratku u Srbiju ne morate nikome reći da ste radili kao spasilac na bazenu, jer zarada jeste cilj ovih sezonskih poslova. Nije li bolje da radite kao šanker i da dobijate silne bakšiše u  Americi nego da delite flajere na Zelenom vencu i molite ljude da uzmu letak škole za strane jezike za koju niko nikada nije čuo. U Americi ćete bar dobiti bakšiš, a u Beogradu će vas ljudi popreko gledati i truditi se da vas izbegnu, jer kao da delite neku zaraznu bolest, a ne parče papira.

Šta zaista program work and travel nudi?

Work and travel osim što studentima pruža priliku da zarade tokom letnje sezone omogućava i šansu za upoznavanje Amerike, jer ipak nije tako jednostavno otići u ovaj daleki svet i proputovati ga. Svakom studentu koji ima između 18 i 26 godine pruža se prilika da odabere neko od ponuđenih poslova u okviru kojih ima određene dužnosti, odgovornosti i obaveze. Ukoliko posao nije naporan, a uglavnom se i predlaže da student izabere manje naporan posao i manje turističko mesto, onda imate mogućnost i da dodatno zaradite, jer dodatni posao će vam omogućiti da dovoljno novca zaradite i vratite kući, ne samo ono što ste uložili i poneli, već i dodatnu zaradu.

E sada, važno je da znate da se poslovi nude u hotelima, restoranima, pekarama, marketima, prodavnicama, bazenima, jer je veliki broj turista koji dolaze, a malo radne snage, tako da je to prilika za vas da se pokažete. A vredni su Srbi, i ne samo vredni, već i spretni i okretni da se snađu u trenutku. Zato bi work and travel trebalo iskoristiti i za upoznavanje i širenje veza i prijateljstava, pa kada se ponovo ukaže prilika, ne morate da razmišljate da li ste student ili ne, već samo prikupite nova i rešite da otputujete kod svog prijatelje ili prijateljice u Ameriku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *