Vera i blagoslov – put kojim treba ići

Većina ljudi sigurno znaju da postoji četiri velika posta tokom godine. Vernici uglavnom izaberu jedan post na vodi godišnje tokom kojeg se duhovno i telesno uzdižu. Tada se uzdržavaju od hrane koja je spremljena na ulju i koja ne sadrži u sebi ulje. Treba naznačiti da se razlikuju post na vodi i post na ulju. Recimo, neki vernici poste na ulju ceo post, a onda poslednjih sedam dana jedu hranu isključivo spremljenu na vodi i onda odlaze na pričešće.

Svakako, treba napomenuti da post na vodi isključuje konzumiranje hrane koja sadrži životinjske namirnice kao što su jaja, mleko, meso. Neko bi onda se zapitao pa šta je jede onda kada je post na vodi. Iako se čini da nema mnogo namirnica koje možete jesti, odmah da vas razuverimo da to nije tako. Hrane koja se spremana na vodi i koja ne sadrđi ulje ima mnogo, recepata takođe, samo je važno da se vi pripremite na vreme. Treba se rešiti predrasuda da je post na vodi izgladnjivanje, a ima i onih koji tvrde da tokom posta mogu da izgube na telesnoj težini.

Zaboravite pitanje kako ću izdržati…

Dok jedni smršaju kada poste, ima i onih koji nabace koji kilogram više, jer isključivo konzumiraju bela testa, šećer i druge namirnice koje mogu dovesti do povećanja telesne težine. Takođe, svi oni koji prvi put poste moraju da znaju da nema razloga za brigu i pitanja poput kako ću izdržati, da li sam spremna za to i šta ću jesti treba da zaborave. Ako vam ne pomažu saveti ukućana, kojima post na vodi nije nikakva poteškoća, onda se posavetujte sa sveštenikom. Naime, razgovor sa sveštenim licem dace vam odgovore na brojne nedoumice, kao in a mnoga druga pitanja poput onih šta se sme jesti, a šta ne. Post na vodi treba najpre da bude koristan vašoj duši, pa tek onda telu, jer kod nas su primetne i predrasude da post na vodi ili ulju, zapravo predstavlja samo uzdržavanje od mrsne hrane, a to nikako nije smisao posta.

Tokom posta trebalo bi da se duhovno uzdižete, izbegavate mračne misli i ne koristite psovke u govoru. Takođe, važno je uzdržati se od telesnog zadovoljstva i svih oblika zabave, jer svrha posta jeste duhovno, moralno i telesno pročišćenje.

Ukoliko ste rešili da postite, a niste sigurni da možete da izdržite, onda nemojte sebe siliti. Post na vodi ne bi trebalo da vam predstavlja neku muku, već zadovoljstvo i blagoslov, zato na vreme odustanite, jer ne treba po svaku cenu se izgladnjivati i mučiti i telo i dušu. Ako vam post ne prija, onda nema nikakve poente. Odricanje od ishrane nema nikakve vajde, ako je za vas moranje da izdržite sedam dana post na vodi ili ako ste se zainatili pa hoćete da dokažete svojima da vi to možete. Ne treba da se takmičite ni sa kim, već da se duhovno bolje osećate, a vera i blagoslov će biti vaš pokretač i motiv za dalje. Naravno, nije lako na početku, posebno onima koji prvi put poste, ali ne brinite, ako imate čvrstu volju i ćelite istinski da se pročistite, onda će vas vera i blagoslov voditi napred, a vi ćete se tokom dana na postu osećati lepo i biti smireni i srećni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *