bathroom-interior-with-a-shower-cabin-with-glass-wall-a-toilet-and-faucet-sink_29285-401

Renoviranje kupatila po meri – Najbolji način da opremite kupatilo baš kao što želite

Renoviranje – reč koju kada izgovorimo, uglavnom odmah pomislimo na veliki nered, prašinu i majstore. Kada govorimo o kupatilu tu se tek ta zamisao umnožava i širi. Da biste uredili svoje kupatilo, baš onako kako vi želite da taj prostor izgleda, važno je da imate plan.


Planiranje renoviranja stana ili kupatila je polazna tačka pre sprovođenja bilo kakvih radova. Dobar plan je polovina urađenog posla. Prvo razmotrite šta vam je sve potrebno: pločice, izbor tuš kabine, wc šolje, lavaboa, kupatilskog nameštaja je sasvim dovoljno za načelni plan. Ključne elemente dajemo u nastavku teksta.

Izbor pločica: kvalitet, cena, ili i jedno i drugo

Kada su u vašem kupatilu završeni „grubi“ radovi obrade zidova, postavljanja instalacija za vodu i struju, izbor pločica je vrlo bitan korak. Možete prednost dati ceni, pa gledati da uštedite novac, ili kvalitetu, kada je potrebno malo više da izdvojite finansijskih sredstava. Međutim, uvek je moguće postići i jedno i drugo: nije nužno najbolja španska ili italijanska keramika. Naprotiv, tu je i naša keramika proizvedena u Srbiji, koja može biti klasirana u cenovnom i rangu različitog kvaliteta. Izbor pločica treba da bude usaglašen sa vašim ciljevima i željama – da li je ono što želite moderan stil, tradicionalan, odnosno rustičan, ili neki neutralno kreiran ambijent kupatila.

Možete birati velike pločice, kvadratne, pravougaone, ili minimalističke, kao mozaik. Takođe, birajte boje: jače, neutralnije ili klasične – crnu, belu, bež ili sivu i usaglasite dizajn pločica na zidovima i podu. Sve je dozvoljeno, ukoliko dobro uklopite pločice sa dizajnom koji će imati kupatilski nameštaj, tuš kabina, dekorativni predmeti i slično. Uz pločice se nabavlja i masa za fugovanje, odnosno popunjavanje međuprostora kod zidnih i podnih pločica. Samo zamislite i sigurno ćete pronaći idealne pločice.

Izbor tuš kabine: kompletno rešenje ili izrada po meri

Odluka koja je takođe važna kada govorimo o renoviranju kupatila, jeste izbor odgovarajuće tuš kabine. Danas su one mnogo više zastupljene u odnosu na tradicionalno rešenje – kade. Mogu biti različitih dimenzija, i najbolje se uklapaju postavljanjem u uglove kupatila. Možete se odlučiti za gotove tuš kabine, u smislu kupovine formirane sanitarije u specijalizovanoj prodavnici. Takve tuš kabine mogu da budu sa klasičnim ili matiranim staklom, sa hidromasažnim mehanizmom ili klasičnim tušem. Takođe, možete birati dublje varijante, sa prostorom za sedenje, ili potpuno plitke, sa staklom ili zavesama. Drugo rešenje jeste izrada tuš kabina po meri, najčešće ograđivanjem blokovima i oblaganjem pločicama. One su dobar način uštede prostora, gde formirate kvadratni ili pravougaoni oblik osnove tuš kabine, baš prema mogućnostima prostora i vašim potrebama. Obično se tuš kabine po meri kreiraju od pločica koje su već prisutne u kupatilu na zidovima ili podovima. Ovo rešenje je prilično jeftinije, u poređenju sa gotovim tuš kabinama koje se montiraju u kupatilu.

Kupatilski nameštaj: izbor stila ili praktičnosti

S obzirom da je izbor instalacija i wc šolje na primer obično jednostavan u poređenju sa odabirom pločica i tuš kabina, dodajemo još jednu težu odluku – izbor kupatilskog nameštaja. Njega čine elementi kao što su komode, police, ormarići za kupatilo i ogledala, uz druge dekorativne detalje. Birate željeni materijal: ivericu, medijapan ili neki drugi. Preporuka je da bude što deblji i vodootporniji, zbog prisustva vlage u kupatilu.

Takođe, mogu se, kao i tuš kabine, izraditi po želji i meri, da zadovolje potrebe raspoloživog prostora. Ogledala se postavljaju iznad lavaboa, i uz njega takođe se mogu postaviti sa strane ormarići ili police, čime se odlično popunjava prostor zidova, a dobijate funkcionalne elemente. Pored toga, ispod lavaboa se često postavljaju ormarići, kako se ne bi video sifon, ali i iskoristio prostor za odlaganje stvari na police zatvorene vratancima. Kupatilski nameštaj je bitan deo estetskog uređenja, ali i funkcionalnog organizovanja prostora.

Renoviranje kupatila može biti vrlo stresno i naporno, posebno zbog nereda i česte buke. Međutim, jednom kada uredite ovaj prostor onako kako ste zamišljali, neće biti potrebe za kasnijim izmenama ili razmeštajem. Samo je važno da dobro, po želji i sa ukusom isplanirate finalni izgled.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *