Put do savršenog osmeha

Sigurno ponekad zavidite ljudima sa „velikog platna“ kao što su glumci, televizijski voditelji i ostale javne ličnosti kada se nasmeju. Bukvalno gledate njihov osmeh i ne možete da verujete koliko se perfektan i koliko njihovi zubi izgledaju belo, lepo oblikovani, bez razmaka  – što im ujedno daje savršen osmeh. Njihova tajna leži u pravilnom vođenju računa o njihovim zubima i u fasetama, malim ljuspicama, koj se postavljaju na zube.

Početni koraci

Pre nego što se pozabavimo detaljnije fasetama, moramo da navedemo i druge korake bez kojih Vaš osmeh neće biti savršen. Nemojte da Vam bude žao i da štedite na kupovini kvalitetne četkice. Što je četkica kvalitetnija to će Vaši zubi biit zahvalniji. Tako da, prvi korak sa blistavom osmehu je kupovina kvalitetne četkice, koja se mora menjani i to na svakih 6 meseci. Sledeći korak je vođenja računa o tome kako zapravo držite četkicu i koliko stiskate dok perete zube. Osnovno je da se ne jako stiskati, već treba imati blage pokrete. Blagim, kružnim pokretima ćete izbaći da Vam se desni raskrvare, a zubi će Vam dostići bolju čistotu. Četkica se pravilno drži palcem i kažiprstom. Mnogi ljudi greše kod sledećeg koraka. Doručkuju, ručaju i večeraju, a odmah zatim odlaze u kupatilo i peru zube. To je velika greška.

Pranjem zuba odmah posle jela ćete oštetiti zubnu gleđ. Sledeća česta greška je i pranje zuba odmah pre jela. Verovatno ste to par puta i Vi uradili, a nakon toga ste seli za sto i počeli da doručkujete. Šta se tada desilo? Osetili ste da Vaš ručak pomalo ima ukus paste za zube. Idealno rešenje je da perete zube bar 30ak minuta pre jela. Tada će Vaša hrana zaista imati samo ukus hrane. Sledeća bitna stavka je i vreme pranja zuba. Većina svetskog stanovništa veoma brzo pere zube. Stomatolozi preporučuju da se svaki deo pere otprilike 30 sekundi, odnosno da čitav proces pranja zuba mora da traje najmanje 3 minuta. Nešto što je u poslednje vreme postalo popularno, a zapravo je veoma korisno su konci za zube. Oni služe za delove gde četkica ne može da zađe. Takođe, napomenućemo da su mekane četkice bolje za Vaše zube nego one tvrđe.

Fasete i krunice za zube

Prava tajna holivudskih glumaca leži u fasetama i krunicama za zube. Fasete i krunice za zube su tanke ljuspice koje su izrađene od kompozitnih materijala ili keramike. Pretežno se koriste za estetsko poboljšanje prednjih zuba, pre svega zbog osmeha. Nakon što ste se odlučili da postavite fasete na Vaše zube, morate besprekorno da vodite računa o higijeni Vaših zuba. Moraćete da pazite kako grizete hranu, vodićete računa kakvu obojenu hranu konzumirate, takođe to važi i za pića, a tu spadaju kafa, čaj i crno vino. Ukoliko budete vodili računa o svemu navedenom – dolazićete na kontrolu kod svog stomatologa koji će gledati da ukloni čvrste i mekše zubne naslage. Cena faseta se razlikuje i ima ih u veoma širokom spektru. Fasete su svakako korisne, samo onda zaista treba voditi računa o tome kako i šta konzumirate, ali, ponavljamo, ni cena nije naivna – međutim – savršen osmeh zahteva određena odricanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *