Novogradnja Beograd – koji su troškovi?

Da li planirate da kupite stan? Svesni ste da je na tržištu potražnja za stanovima u konstantnom porastu, naročito u Beogradu. Takođe, ukoliko ste se imalo informisali, svesni ste i da morate maksimalno da se uključite u celu priču kako bi došli do stana po vašoj želji i meri, a da cena ne bude prevelika. 

Kupovina nekretnine predstavlja jednu od najbitnijih odluka koju možete da donesete. I zato, pre nego što se odlučite na jedan toliko važan korak, bitno je da se upoznate o svim činjenicama i  eventualnim problemima sa kojima bi mogli da se susretnete prilikom kupovine. Pronalazak idealnog stana po pristojnoj ceni nije nemoguća misija, ali samo ako ste dovoljno obazrivi prilikom kompletnog procasa kupovine i prodaje stanova. 

Novogradnja beograd – kako funkcioniše prodaja stanova?

Ukoliko ste jedan od srećnika kojima novogradnja beograd može da ponudi stan bez stambenog kredita, odnosno, planirate da nekretninu kupite u kešu, odlično! Međutim, ukoliko spadate u 99 procenata onih koji za kupovinu nekretnine moraju da obezbede stambeni kredit, ovo su informacije koje bi trebalo da znate: 

Kada je u pitanju kupovina i prodaja stana, pokazalo se da se najveća zabrinutost kupaca ogleda u tome da postoji šansa da budu prevareni. Opreza svakako nikada dosta i zato dobro pazite na svaki detalj prilikom čitavog procesa kupovine i prodaje stana.

Čak i u slučaju da ste angažovali agenta koji će zastupati vaše interese tokom celokupnog procesa, iako ste na neki način obezbeđeni, postoje brojni primeri iz prakse koji su pokazali da ne postoji mehanizam koji će vas u potpunosti odbraniti od potencijalne prevare. I zato, obratite pažnju na sledeće: 

Dobro isplanirajte troškove

Kada kalkulišu koliko će određeni stan da ih košta, mnogi kupci zaboravljaju troškove obrade kredita, kao i druge stavke koje bi mogle da im izmame dodatan novac iz novčanika. Ukoliko angažujete agenta, možete biti sigurni da će vas on zastupati da sama vrednost stana bude približna tržišnoj ceni koja važi za kraj u kome kupujete, a kada je u pitanju kredit, troškovi mogu da variraju od banke do banke. Prednost života u Beogradu je ta da vam su vam na raspolaganju gotovo sve banke koje posluju u Srbiji, a takođe je nekada slučaj da u istoj banci, u dve različite ekspoziture možete dobiti različite uslove. Nemojte propustiti da se pre krajnjeg odabira banke u Beogradu u kojoj ćete aplicirati za kredit konsultujete i uzmete ponude od minimum tri različite banke. 

 

Dodatni troškovi za kupovinu novogradnje u Beogradu

Evo koji su to dodatni nepredviđeni troškovi koje bi morali da iskalkulišete: 

  • Taksa kod notara
  • Provizija za transakciju kod banke
  • Porez na prenos apsolutnih prava 
  • Kapara (uglavnom iznosi 10% od ukupne vrednosti nekretnine koja je data na prodaju)

Ne zaboravite na predugovor

Jedna od najvažnijih stavki kada je u pitanju kupovina stana jeste predugovor koji potpisujete sa prodavcem. U predugovor obavezno uključite tačku koja se tiče iznosa kapare (zabeležite tačan iznos koji se isplaćuje). Nakon što potpišete ugovor, kupovina stana u vašu korist je zagarantovana i ukoliko ste pažljivo odradili sve korake koje smo naveli, možete početi da planirate uređenje svoje nekretnine bez bojazni da će nešto poći kako ne treba. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *