Na šta sve treba da obratite pažnju pri kupovini kola?

Kupovina novog automobila često je najsličnija kupovini stana ili kuće koju želite da pretvorite u svoj dom, što odmah upućuje na to da to nije kupovina koja se odvija lako i brzo, niti je uopšte nalik kupovini garderobe u nekom tržnom centru ili pazarenju svakodnevnih potrepština. Sasvim suprotno, kupovina automobila je prilično teška i naporna, ali na kraju kada je takva rezultati uglavnom budu odlični. No, da biste došli do dobrih rezultata i kako bi kupovina bila uspešno obavljena, potrebno je da obratite pažnju na neke od ovih stavki.

Priprema

Nikada ne odlazite u ovakvu kupovinu nepripremljeni. Istražujte danima na internetu, u oglasima u novinama, kako biste saznali kakva je ponuda. Možda u tom trenutku ne bude dobrih ponuda, pa je potrebno sačekati još malo, a možda se pronađe i nešto toliko dobro da je potrebno delati što pre. Zato mobilne telefone, kompjutere ili novine u ruke, pa započnite svoju kupovinu najpre iz fotelje, kako se to često i u reklama kaže.

Nov ili polovan automobil?

Pitanje koje se skoro i ne postavlja, budući da je svima sasvim jasno da je najbolje kupiti automobil u nekom od salona, koji do sada niko nije vozio, te ste u tom trenutku prvi i jedini vlasnik. Ali, za nov automobil potrebno je izdvojiti cifru koja je često veoma velika, zbog čega se većina odluči za neki koji je polovan.

Ali, tada treba obratiti pažnju na to koliko je pre vas imalo vlasnika tog automobila koji vam se dopao, ukoliko je moguće, dobro je i proceniti trenutnog vlasnika, kakvo je njegovo ponašanje bilo u vezi sa automobilom, a sve to se da zaključiti na osnovu pređene kilometraže, godišta automobila, te njegovog trenutnog stanja. Ukoliko sva ta tri parametra pokazuju da je automobil redovno održavan i da je svaki njegov deo veoma dobro očuvan, onda ste završili već više od pola posla i možete već odmah da razmišljate o kupovini.

Auto delovi

Jedna od stvari o kojima se nekada ne razmišlja u trenutku kupovine automobila, a većinom zbog samog uzbuđenja koje se javlja prilikom te kupovine, jeste koliko će u budućnosti koštati održavanje samih kola.

Najpre, vodite računa da automobil koji kupujete ne zahteva auto delove čija je cena ogromna, jer će tako i najmanji kvar biti propraćen velikim novčanim iznosom na računu. Osim toga, potrebno je proveriti i stanje tih auto delova u vašoj okolini, gradu ili uopšte u zemlji. I sami verovatno imate dosta primera u okolini koji svedoče o tome da se dešava da za neke automobile nije uopšte lako pronaći pojedine auto delove, pa baš iz tog razloga treba uraditi takvu proveru, jer bez novih i ispravnih auto delova, kola kao da ni nemate, zar ne?

Fizički izgled

I na kraju, poslednje, ali ne i najmanje bitno jeste kako će taj automobil izgledati. Naravno, kada idete u ovakvu kupovinu uvek imate na umu određen model automobila koji vas zanima, ali to treba potvrditi i na licu mesta.

Kada ustanovite svu tehnički ispravnost vozila, njegove papire i druge stvari koje vas zanimaju i koje je potrebno isproveravati, nemojte da zaboravite na to kako automobil izgleda, kakva je njegova unutrašnjost, boja i sve ostalo, jer u njemu treba da se vi kao vozač osećate lepo i udobno, a sve ostalo se da nekako nadoknaditi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *