Magla na putu? Evo kako treba da se ponašate tokom vožnje

Bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu i uvek treba da se trudite da maksimalno izbegnete sve rizične situacije i rizične poteze. Mnogo stvari u saobraćaju zavisi od nas samih, od našeg ponašanja, pažnje, osećaja tokom vožnje i naravno maksimalne prisutnosti u datom trenutku, tačnije fokusiranosti na sve učesnike u saobraćaju. Ipak, ne mora da znači da samo od nas zavisi sve u saobraćaju. Rizik se može pojaviti na svakom kilometru puta i na mnoge stvari mi ne možemo da utičemo. Loši vremenski uslovi su ono što i te kako otežava vožnju. Ne treba da budete maksimalno iskusni da biste znali kako da se ponašate u ovim situacijama. Jednostavno, morate da budete obazrivi. U slučaju magle probajte da se pridržavate sledećih pravila:

Uočili ste maglu pre nego što ste krenuli? Odložite put

Malo je stvari zbog kojih ne možemo da odložimo put. Stanite, razmislite dobro. Da li je taj put toliko važan i da li postoji mogućnost da ga odložite. U većini slučajeva mislićete da morate da krenete na taj put, da vam se žuri, ali u ovom slučaju morate imati na umu sopstvenu bezbednost. Pokušajte da odložite obaveze, a samim tim i odlazak na put.

Magla sigurno neće da se zadrži danima i obično je ima tokom ranog jutra ili večeri. Dakle, ukoliko putujete iz jednog grada u drugi, odnosno ukoliko planirate da duže putujete onda bi taj put trebalo da odložite. Imajte u vidu da nećete obaveze odložiti za nekoliko dana, već samo za nekoliko sati.

Našli ste se u magli na putu? Probajte da zaustavite

Ukoliko ste ušli u maglu, prvo na šta treba da pomislite jeste da li možete negde da se zaustavite. Ukoliko negde pored puta postoji neki kafić, pumpa, gde možete da sednete, da se odmorite, popijete kafu, sačekate, onda bi bilo dobro da malo stanete i sačekate da prođe magla. Ukoliko se u magli nađete u ranim jutarnjim satima onda znajte da će se ta magla brzo povući pa ćete moći da nastavite sa vašim putem, odnosno vožnjom.

U magli ste, a ne postoji mogućnost da se zaustavite? Vozite najsporije što možete i budite oprezni

Ukoliko ste se našli u magli i ne postoji mogućnost da se negde zaustavite i morate da nastavite, onda gledajte da skroz usporite. Nikako nemojte da žurite da izađete iz magle, jer tada postoji mogućnost da samo pogoršate situaciju. Ako ne vidite ništa onda je rizik višestruko veći. Ne vidite da li se neko kreće ispred vas, ne vidite da li imate prepreke, krivine i samim tim se povećava mogućnost da vam se nešto dogodi.

Prevencije radi – ugradite dobra svetla

Kako biste osigurali da i u toku redovnih i vanrednih situacija na putu preglednost bude na najvišem mogućem nivou potrebno je da ugradite najbolja moguća svetla. Preporučuje se da to budu xenon sijalice, koje su definitivno najisplativiji i najkorisniji auto deo u ovoj oblasti. Xenon sijalice omogućavaju jasniju preglednost u slučajevima kao što je magla ili bilo kojim drugim slučajevima kada je vidljivost i te kako smanjena. Xenon sijalice su i te kako korisna stvar, posebno kada  su ovakvi uslovi na putu. Takođe, xenon sijalice su dobra opcija i za vožnju po mraku, jer je snop svetla daleko veći od halogenih sijalica. Ono što treba napomenuti jeste da su xenon sijalice za nijansu skuplje od običnih, ali da traju značajno duže, tako da isplati ugraditi ih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *