auto gume

Kontrola pneumatika za njihov duži vek trajanja

Redovna provera guma na vašem automobilu podrazumeva odlazak kod vulkanizera makar jednom mesečno. Tada treba proveriti kolika je dubina gazećeg sloja, ali i kakvo je stanje pneumatika, koliko je pritisak u njima i da li postoje tragovi nepravilne upotrebe guma. Svakako, najpre se treba posavetovati sa vulkanizerom u vezi sa daljim korišćenjem problematične gume.

Postoje određene situacije kada bi trebalo razmisliti o menjanju pneumatika. Nekada se auto gume mogu popraviti, ali to podrazumeva detaljan pregled svih pneumatika na automobilu i utvrđivanje stanja. Auto gume se skidaju i proveravaju, jer dok su na točkovima ne može detaljno da se utvrdi da li ima unutrašnjih oštećenja ili ne.

Danas proizvođači guma znaju da je neophodno napraviti auto gume koje su otporne i koje će se u mnogim situacijama dobro ponašati. Međutim, iako se sve to zna, može doći do pucanja gume. Ako se desi da do pucanja dođe u vožnji, neophodno je da na vreme počnete da prilagođavate brizinu i da zaustavite vozilo. Tek kada vulkanizer pregleda oštećenje auto gume, može se tačno utvrditi da li je u pitanju unutrašnje oštećenje ili je do pucanja došlo usled spoljašnjih faktora.

Neophodo je i redovno proveraviti koliko su se auto gume istrošile. Međutim, kako to uraditi? Najbolje bi bilo da odete kod vulkanizera, a on će vas dalje uputiti šta treba da radite. Ukoliko se pokaže da više nije sigurno koristiti postojeće pneumatike, onda je zamena jedino rešenje.

Iako auto gume nemaju tačno određen vek trajanja, na njima se mogu pojaviti tragovi zastarelosti. Vek trajanja pneumatika može da smanji stalno opterećenje, njihova neupotreba, temperature, uslovi održavanja i skladištenja, ali i neprilagođena brzina, stalni pritisak i neadekvatna sila prilikom vožnje. Čak i ako vam auto gume čekaju u garaži kada ćete ih ugraditi na auto, one se troše. Zbog toga obratite pažnju na sve faktore koji utiču na starost pneumatika.

Starenje, ali i spoljašnji zamor materijala pneumatika, kao i našukline i iskrivljenja najčešći su pokazatelji da je vreme za menjanje guma. Međutim, kada je pravo vreme za menjanje guma?

Da li ćete uštedeti ako redovno menjate pneumatike?

Auto gume bi trebalo redovno kontrolisati, a posebno nakon 5 godina korišćenja. U tim slučajevima savetuje se da se kontrola pneumatika vrši makar jednom godišnje. Samim tim ćete biti sigurni i bezbedni tokom vožnje, a  ujedno neće vas iznenaditi nepotrebni trošak ako znate da je vreme da se auto gume menjaju.

Kada je već došlo vreme da se pneumatici menjaju, najbolje je da sva četiri pneumatika odjednom promenite. Ako se odlučite za zamenu dva pneumatika, onda se odlučite za isti par pneumatika kao i onaj koji ostaje na vašem automobilu. Neophodno je preduprediti nepotrebno habanje guma, pa kada odlučite da menjate pneumatike, uštedećete ako ih zamenite sve odjednom. Naravno, na prvi pogled se čini da to baš i nije najbolja računica, jer morate dati novac za četiri, a ne za dve gume, ali to se samo čini na kratak rok. Na duži rok se mnogo više isplati da kupite sva četiri pneumatika, a onda ne morate da razmišljate o novoj kupovini bar nekoliko narednih godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *