KO KOGA NAJČEŠĆE PRISLUŠKUJE U SRBIJI?

Ako zanemrimo prisluškivanje na višem nivou, organizovano i u okviru službi bezbednosti, onda ostaje ono znatno manje opasno, ali ne tako bezobzirno prisluškivanje. Često se prisluškivanje, špijuniranje i praćenje vezuje za politiku. Gotovo svake godine u Srbiji je bilo reči o nekoj aferi koja je uključivala prisluškivače. Česte se te afere budu veoma aktuelne, međutim vrlo brzo padnu u zaborav, a počinioci nikada ne budu kažnjeni. Ipak, postoje i one druge afere prisluškivanja za koje ne zna cela zemlja, ali koje svakako mogu da imaju različite posledice. Uređaji za prisluškivanje, odnosno prisluškivači, bubice i ostala oprema dostupna je svima, međutim morate znati da su ovakvi pokušaji špijuniranja strogo zakonom zabranjeni.

SUPRUŽNICI PRISLUŠKUJU JEDNI DRUGE

Problem ljubomore, nepoverenja, nesigurnosti dovodi do toga da se jedan od supružnika odluči za kupovinu prisluškivača i ugradi ga u telefon ili u neki drugi uređaj koji je u vlasništvu drugog bračnog partnera. Prisluškivači su ovde u službi provere jednog od supružnika i oni mogu na različite načine da se koriste. Naime, ugrađivanjem prisluškivača u telefon, jedan supružnik ima uvid u sve poruke, pozive i elektronsku poštu drugog supružnika. Međutim, prisluskivaci sluze i da biste čuli razgovore koje vaš partner obavlja u okolini.

RODITELJI SU USMERENI NA DECU

Problem nepoverenje i prevelike brige jeste razlog zašto se roditelji odlučuju da prisluškuju svoju decu. Kao i u prethodnom slučaju roditelji se najčešće odlučuju da prisluškivači budu ugrađeni u njihove mobilne telefone. Na taj način mogu da proveravaju i sve ono što njihovo dete radi na internetu. Donekle ovakva vrsta špijunaže deteta je dobra, jer deca vrlo često nisu ni svesna svih opasnosti koje im se mogu dogoditi dok surfuju internetom. Zato je pre svega jako bitno upozoriti vašu decu na vreme, ali ukoliko vam se nešto učini kao sumnjivo onda ni prisluškivači nisu loša ideja, ukoliko će pomoći da predupredite loše situacije.

POSLODAVCI PRISLUŠKUJU RADNIKE

Pojedini radnici su svesni da ih njihovi poslodavci prisluškuju i to im služi kao neki alarm da moraju da se na radnom mestu ponašaju strogo profesionalno. Sa druge strane, radnici vrlo često nisu ni svesni postojanja nekog od prisluškivača ili druge opreme za prisluškivanje i posmatranje. Poslodavci na ovaj način žele da provere njihovu lojalnost i odanost. Međutim, vrlo je neprofesionalno i od strane poslodavca da ugradi prisluškivače, a da njegovi radnici sa tim nisu upoznati.

PRISLUŠKIVANJE BEBISITERKE

Ovo je zapravo i najlakša opcija, jer uređaje poput prisluškivača lako možete ugraditi u svoj dom, a da to niko i ne zna, pa tako ni bebisiterka. Najčešeće se većina odlučuje na ovaj korak zbog bezbednosti svoje dece. Iako verovatno imaju poverenja u određenu osobu, neće prepustiti stvari slučaju i pokušaće da se uvere da li je njihovo dete apsolutno bezbedno sa određenom osobom. U ovom slučaju prisluškivači mogu da budu veoma korisni, a njihova upotreba i opravdana. Ukoliko se bebisiterka ponaša prema pravilima i odgovorna je, onda joj čak i ne bi zasmetalo da sazna da je prisluškivana. Ipak, sa druge strane možete da otkrijete ne tako prijatne stvari pa će vam to biti alarm da promenite bebisiterku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *