Kako savršeno uklopiti budžet za organizaciju venčanja

Venčanje je veliki događaj koji iziskuje veliku svotu novca, ukoliko govorimo o velikim proslavama i raskošnom svadbenom ambijentu za koji se odlučuje većina mladenaca.

Pripreme za ovako važan dan počinju i po 12 meseci ranije, i to sa dobrim razlogom. Osim što je neophodno izabrati prostor za venčanje, odevne kombinacije, vrstu pozivnica, muzičku podlogu i druge segmente, jedan od najvažnijih zadataka je planiranje budžeta koji će pokriti sve sastavne elemente jednog venčanja.

U nastavku donosimo nekoliko saveta za praktično planiranje budžeta sa kojim ćete pokriti sve troškove bez glavobolje, i ujedno imati venčanje o kakvom ste uvek maštali.

Šta je prioritet pri planiranju budžeta za venčanje?

Koliko god bili skloni tome da uštedimo novac tamo gde je to moguće, neke stvari u vezi venčanja su prioritetne, i na njima ne bi trebalo da se štedi. To prvenstveno podrazumeva burme, termin za venčanje u crkvi ili kod matičara i prostor za svadbu.

Burme

Jedna od najvažnijih stvari su burme, naizgled simpatičan detalj, ali zapravo jedan od najvažnijih segmenata na samom venčanju i tokom zajedničkog života mladenaca. Cena burmi igra ulogu značajniju nego što se to čini, jer kada je reč o nakitu, ona zaista jeste odraz kvaliteta proizvoda. Prema tome, štedljivost je poželjna kod svih onih kratkotrajnih ukrasa koje ćete videti samo na venčanju, dok su burme nešto što će da bude uz vas godinama, pa ne bi trebalo da štedite novac baš na njima .

Crkva i matičar

Isto važi i za sam čin venčanja, ukoliko planirate da ga obavite u crkvi i pred matičarem. Ovi faktori iziskuju troškove koji ne ostavljaju mnogo prostora za improvizovanje sa novcem, pa predstavljaju one delove venčanja na koji jednostavno odvajate određenu svotu novca, bez mnogo kalkulisanja. S obzirom na to da se bez matičara ili crkve ne možete ni venčati, troškovi su sasvim prihvatljivi i objektivni.

Muzika i prostor za svadbu

Iako na venčanjima svi gledaju u mladence, muzika je ta koja se sluša i stvara atmosferu, pa ukoliko nađete dobar bend ili orkestar za svadbe za koji znate da odlično obavlja svoj posao, nemojte da štedite ni na ovom segmentu. Vaše venčanje će se, između ostalog, pamtiti i po muzici koju obezbedite.

Restoran ili sala za svadbeno veselje predstavljaju jedan od najvažnijih faktora koji presudno određuju atmosferu na proslavama ove vrste. Prilikom odabira prostora, uzmite u obzir to da većina savremenih objekata nudi široku uslugu koja uključuje pripremu i serviranje kompletnog posluženja, uslužno osoblje, dekoraciju ambijenta i još mnoge sitnice. Sve ovo rasterećuje mladence i njihove porodice, jer što je obimnija usluga prostora za venčanje, to je manje stvari o kojima oni moraju da vode računa. U moru obaveza koje organizacija venčanja podrazumeva, pravo je olakšanje kada hranu, serviranje i dekoraciju prostora prepustite stručnjacima, tako da možete da se posvetite nekim drugim stvarima.

Gde uštedeti prilikom organizacije venčanja?

Organizacija bilo kog događaja uvek podrazumeva i neke neizbežne troškove, ali i one koji se lako mogu umanjiti. Ukoliko ste često gost na venčanjima, verovatno ste primetili koliko je različitih sadržaja prisutno tog dana, pri čemu većina njih mnogo košta, a ima isključivo jednokratnu upotrebu ili funkciju statusnog simbola. Ukoliko se ne budte vodili slepo trendovima i onim što viđate na svim drugim venčanjima, na vašem ćete moći da uštedite znatnu količinu novca, a da pri tom baš ništa ne fali ni vama, ni vašim gostima.

Odevne kombinacije

Kupovina venčanice i odela jeste slučaj kada cena nije odraz kvaliteta i lepote odevnih kombinacija, pa je upravo kupovina ovih stvari idealna prilika za uštedu. Saloni venčanica nude prelepe svadbene haljine po paprenim cenama, naročito ukoliko je reč o poznatim kreatorima. Pod uslovom da niste zaljubljenik u trendove i potpisane kreacije, savršenu haljinu za sebe ćete pronaći i u manjim salonima koji nude sjajne modele za manje novca, ništa manje raskošne od potpisanih.

Sve više devojaka se odlučuje i za iznajmljivanje haljine za venčanje, što je potpuno razumljivo i praktično rešenje s obzirom na činjenicu da se takva haljina nosi nepuna 24 časa. To i dalje ne znači da ćete izgledati manje lepo i zanosno, naprotiv, imaćete još više razloga da blistate, jer osim što ćete biti u prelepoj haljini, znaćete da na nju niste potrošili čitavo bogatstvo.

Frizura i šminka

Veliki broj devojaka se odlučuje na probnu frizuru i šminku, kako bi bile sigurne da će izgledati na venčanju tačno onako kako su zamislile. Loša vest je da se i probni termini plaćaju, pa savetujemo da ovaj deo pripreme za venčanje isplanirate malo drugačije. Ne ostavljate isprobavanje za poslednji trenutak, već iskoristite brojne proslave na kojima ćete prisustvovati pre svog venčanja, da zakažete šminku, frizuru ili manikir koji ste planirali. Svakako ćete i ovu uslugu platiti, ali bar ćete je iskoritisti za neki drugi povod, a ujedno i imati više prilika da isprobavate i eksperimentišete.

Automobil za mladence

Uvek je lepo videti mladence u dobrom automobilu, koji se za ovu priliku obično iznajmljuje. Iznajmljivanje automobila ume da predstavlja značajan trošak, a možete ga lako izbeći ukoliko jednako dobar automobil pozajmite od prijatelja ili poznanika. Osim toga, svaki automobil izgleda lepo i raskošno kada ga prekriju ukrasi i cveće.

Ovo su samo neke od stvari na kojima možete da uštedite, a tu su još i dekoracija, svadbena torta i druge sitnice koje jednako lepo mogu da izgledaju i kada ih nabavite u manje poznatim salonima i poslastičarnicama. Ukoliko se vodite sopstvenim ukusom umesto  trendovima prisutnim na većini venčanja, ušteda je zagarantovana, a vrlo verovatan benefit toga je i originalnost, koja je na ovako značajnim događajima uvek poželjna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *