Kako do savršenog osmeha?

Jedan od prvih detalja koju primetimo kod neke osobe je osmeh. A blistavo beli zubi idealnog oblika su svakako nešto što nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zato, ukoliko imate žute zube, ili su oni razmaknuti, ili nejednaki, razmislite o ugradnji vinira. Ova metoda omogući će vam savršeni, holivudski osmeh.

Šta su viniri i kako izgleda njihovo postavljanje?

Viniri su veoma tanke keramičke ljuspice (fasete) koje se lepe sa spoljne strane zube, a imaju ulogu u postizanju korekcije oblika ili boje zuba, kao i razmaka između zuba. Za razliku od bezmetalnih krunica, ugradnja vinira je manje invazivna metoda, jer ne zahteva uklanjanje čitave gleđne mase. Naprotiv, za stavljanje vinira potrebno je napraviti minimalno udubljenje sa prednje strane zuba kako bi se viniri bolje zalepili za zub. Ova metoda je potpuno bezbolna.

Savremeni viniri su napravljeni od kvalitetnog i izdržljivog materijala. Samim tim, ukoliko se budete pridržavali saveta stomatologa, ugrađeni viniri će trajati dugo. U najvećem broju slučajeva vek vinira je preko 10 godina. Međutim, nekada se može desiti da se odlepe ili puknu. Ali čak i da se to desi, sama procedura zamena vinira je krajnje jednostavna, bezbolna i brza.

Zašto bi trebalo da se odlučite za ugradnju vinira?

Ukoliko maštate o savršenom osmehu, onda definitivno treba da razmislite da stavite vinire. Ugradnja ove vrste faseta donosi brojne koristi ukoliko imate neki nedostatak zuba. Na primer, ukoliko imate zube nepravilnog oblika, viniri ih mogu korigovati tako da ćete dobiti savršen niz zuba. Takođe, viniri mogu korigovati veći razmak između zuba. Ili mogu biti od koristi u korekciji zagrižaja, ili gubitka gleđi.

Ono na šta treba da obratite pažnju pre ugradnje vinira jeste da nemate upalu desni. Ili ako postoji upala, potrebno je sanirati je pre ugradnje. Takođe, važno je da zubi na koje stavljate vinire budu zdravi.

No prep viniri – najsavremeniji tip vinira?

Poslednjih godina sve su popularniji no prep viniri (non preparation viniri). Osnovna razlika u odnosu na klasične vinire je u tome što postavljanje ovog tipa vinira ne zahteva prethodno brušenje zuba. Naime, iako je brušenje kod stavljanja klasičnih vinira minimalno, ono ipak podrazumeva uklanjanje jednog sloja zubne gleđi. Zato su no prep viniri najčešće izbor onih pacijenata koji ne žele da im se zbog estetskih razloga oštećuju zubi.

Međutim, upravo zbog toga što se tokom ugradnje no prep vinira ne bruši zub, ovakav tip vinira je nešto kraćeg veka. Naime, no prep viniri u odnosu na klasične češće pucaju, ili se odlepe. Ali, svakako ako je postavljanje vinira urađeno kako treba, oni bi trebalo da izdrže barem 10 godina. Naravno, kao i u slučaju klasičnih vinira, ukoliko se no prep viniri odlepe, njihova zamena je jednostavna.

Klasični ili no prep viniri – šta izabrati?

Ukoliko se dvoumite da li da se odlučite za klasične ili no prep vinire, znajte da koji god tip vinira da odaberete nećete pogrešiti. Međutim, svakako savetujemo da se pre svega posavetujete sa stomatologom. Samo dobar profesionalac će nakon pregleda moći da vas posavetuje koja bi bila bolja opcija za vas.

Za detaljnije informacije o vinirima i no prep vinirima i tome koji je izbor najbolji u vašem slučaju, posetite Dental Vortex stomatološku ordinaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *