I ušteda i zdravlje: Hrana za detoksikaciju organizma

Život koji ljude vode u današnje vreme defnitivno nije najzdravije rešenje. Malo se krećemo, dosta sedimo, da li zbog posla ili zato jer smo tako navikli. Neke navike u životu trebaju da se izmene na vreme, pre nego što bude kasno. Prelazak na zdraviju ishranu je jedno od prvih stvari koje se mora uraditi, ili barem detoksikacija organizma s vremena na vreme, tačnije, bar nekoliko puta godišnje. Detoksikacija organizma podrazumeva da tokom tog perioda nećete konzumirati brzu hranu, nećete unositi meso i industrijske proizvode. Čišćenje organizma se vrši pomoću voća, povrća i konzumiranjem velikih količina vode.

Simptomi koji se javljaju

Ukoliko počnete da osetite umor, da ste često umorni, bezvoljni, ako Vas prate glavobolje, nadutost, bolovi u zglobovima i mišićima – to znači da Vaš organizam šalje Vama jasne znake da mu je potrebna detoksikacija. Počnite tako što ćete u periodu detoksikacija organizma izbaciti mesnate proizvode i tešku hranu. Kupite sveže voće i povrće, biljne čajeve i krenite na plivanje, masažu ili eventualno saunu, nešto što če Vam pomoći da se dodatno opustite.

Hrana i namirnice koje su preporučene tokom detoksikacija organizma

Najbolje bi bilo da kupljeno povrće konzumirate u obliku supe i salata. Takođe, možete od njih da napravite i sveže napitke koje ćete piti tokom čitavog dana. Od svežeg povrća treba da se konzumira luk, šargarepa, zelena salata, kupus, rotkvice. Uz to tu su još i laneno seme, koje je veoma zdravo i može se konzumirati svakodnevno i van perioda detoksikacije organizma. Takođe, svoj jelovnik slobodno obogatite začinskim biljem kao što su bosiljak i peršun. Akcenat tokom čišćenja Vašeg organizma je i na belom luku. Beli luk aktivira enzime u Vašem organizmu koji potpomažu rad i čišćenje jetre, a znamo da je jetra veoma značajan organ, jer kroz nju prolazi i u njoj se prerađuje sve što tokom dana pojedemo i popijemo. Voće isto treba jesti u velikim količinama. Zašto u velikim količinama? Voće je obogaćeno raznim vitaminima, posebno vitaminom C, antioksidansima (čiste organizam od toksina), a imaju i vlakna (zasiti Vas). Možete jesti maline, kivi, ananas, jagode i još mnoga voća. Iskoristite priliku i u sezoni u kojoj se nalazite pokupujte trenutno voće i uživajte. Otkrijte novo voće koje još do sada niste probali, a to će sve pozitivno uticati na proces detoksikacije organizma.

Šta da se izbegava tokom detoksikacije organizma

Gazirane napitke, kao i kafu pokušajte da izbegnete tokom perioda u kom radite detoksikaciju organizma. Alkohol isto ne sme da se pije tada. Ukoliko ste pušač, ili izbacite cigare u tom periodu, što bi bilo najbolje, ili ako baš morate da zapalite – svedite ih na minimum. Masna hrana, kao i margarin, beli šećer i brašno ne dolaze u obzir kada radite detoksikaciju organizma. Ni pržena ni masna hrana se tada ne nalaze na Vašem jelovniku. Pokušajte i nervozni i stres barem da smanjite koliko je god to moguće, iako je to u današnje vreme skoro nemoguće. Naspavajte se, tačnije, najmanje 8 sati sna treba da imate kada ste se odlučili za detoksikaciju organizma. Ukoliko ustanete naspavani i odmorni, sve će Vam ići lakše u narednom danu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *