Bugarska – zanimljiva turistička destinacija

Poslednjih godina Bugarska je za turiste iz Srbije i regiona postala izuzetno zanimljiva i privlačna zemlja. Istraživanja pokazuju da je najjeftinija destinacija u Evropi, a da je za Balkance na četvrtom mestu po popularnosti – tik iza Turske, Grčke i Hrvatske. Bugarska dobar provod i odmor nudi turistima tokom cele godine – leto je rezervisano za uživanje na peščanim plažama Crnog mora, zima za ski sportove na nekim od poznatih skijalitšta, kao što su Borovec ili Bansko, a preko godine u obzir dolazi obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti i neizostavni šoping u Sofiji i drugim mestima.

Zašto turisti iz Srbije vole Bugarsku

S obzirom na to da se Srbija graniči s Bugarskom, često se naši ljudi odlučuju da zbog blizine tamo provedu svoj letnji ili zimski odmor. Kada se tome dodaju pristupačne cene, odličan noćni život, dobra hrana i bogat kulturno-istorijski sadržaj, nije čudo što je Bugarska za Srbe jedna od top destinacija.

Šta obići u Sofiji

Sofija je glavni i najveći grad Bugarske, a ujedno druga najstarija prestonica u Evropi. Nalazi se u zapadnom delu zemlje i na samo 50 kilometara je od srpske granice. Grad nije rušen vekovima, pa su sačuvani tragovi svih istorijskih perioda kroz koje je bugarska prestonica prošla, što znači da predstavlja pravu kulturno-istorijsku riznicu. Simbol, tj. zaštitni znak Sofije je hram Aleksandar Nevski, posvećen ruskom knezu i velikom borcu za pravoslavlje. Obilazak Sofije, pogotovo ukoliko se kratko zadržavate, treba početi upravo s ove tačke. Ovaj hram je posle hrama Svetog Save najveći hram na Balkanu. U blizini hrama su i Narodna biblioteka, kao i Univerzitet Sveti Kliment Ohridski (najstariji univerzitet u Bugarskoj). Prilikom obilaska Sofije, morate svoju pažnju posvetiti i ostalim pravoslavnim crkvama u gradu, kao što su crkva Rotonda, koja je najstarije zdanje u Sofiji, ili crkva Sveta Nedelja, gde se čuvaju mošti kralja Milutina. Nakon obilaska spomenika i institucija, savetujemo šetnju bulevarom Vitoša, pogotovo ukoliko ste planirali šoping i posetu nekom dobrom restoranu. Ljubitelji prirode mogu uživati u velelepnim parkovima, Botaničkoj bašti ili Zoološkom vrtu.

Letovališta u Bugarskoj

Bugarska letovališta pružaju sve ono što je potrebno za jedan aktivan odmor, ali, s druge strane, i mir za one koji bi da odmore van gužve i prevelike buke. Za svakog po nešto, ali kako izabrati najbolju lokaciju. Sve zavisi od afiniteta samih turista. Najpoznatija letovališta u Bugarskoj su, svakako, Sunčev breg, Nesebar, Zlatni pjasci, Varna, Kiten… Bugarska vam pruža mogućnost da uživate u prelepim peščanim plažama nekoliko kilometara dugim.

Sunčev breg je možda i najpopularnije letovalište u Bugarskoj, posebno za srpske turiste. Idealan je izbor za sve, kako za mlade zbog bogatog noćnog života, za porodice sa decom zbog odličnih hotela i široke i duge peščane plaže na kojoj mališani satima mogu uživati, tako i za stare, zbog povoljnih klimatskih uslova, jer se ovde mešaju morski i planinski vazduh, pošto je samo mesto okruženo obroncima Stare planine. Ukoliko ne želite da odmor provedete samo na plaži, možete posetiti i Nesebar u blizini, koji je pravi grad muzej i kao takav stavljen pod zaštitu UNESCO-a. Zlatni pjasci su mesto za one s malo dubljim džepom. Okruženi su šumom i zelenilom, a poznati po dugim zlatnim peščanim plažama. Aqua park, brojni sportski tereni, dosta vodenih sportova za rekreaciju su još jedan razlog da posetite ovo letovalište. Kiten je, pak, malo mestašce koje nudi mir i čisto more.

Skijališta u Bugarskoj

Zimovanje u Bugarskoj može biti pun pogodak, pogotovo što se iz godine u godinu sve više ulaže u razvoj bugarskih skijališta, a stalno se otvaraju i novi ski centri, sa ciljem da privuku turiste iz cele Evrope. Najpoznatije ski destinacije u Bugarskoj su, svakako Bansko, koje se smatra i najboljim bugarskim ski centrom, i Borovec, koje je najstarije skijalište u ovoj zemlji. Kada se sagleda odnos cene i kvaliteta (pristupačne cene i skijaški centri koji kvalitetom smeštaja i samih ski staza ne zaostaju za svetskim), zimovanje u Bugarskoj se višestruko isplati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *