4 originalne ideje kako da iskoristite plastičnu ambalažu i uštedite novac

Plastične čaše od vode, soka, ili nekog drugog napitka ne morate da bacate u đubre. Njih možete da iskoristite i napravite nešto zanimljivo i korisno za vaše domaćinstvo.

Umesto da ih bacite, promenite namenu plastičnih flaša i istovremeno pomognite očuvanju životne sredine.  Dajemo vam 4 originalne ideje kako da iskoristite plastičnu ambalažu i od nje stvorite zanimljive i praktične kreacije.

Prskalica za dvorište napravljena od plastične ambalaže

Leti kada su velike vrućine želimo da očuvamo travu u našem dvorištu da ne postane suva i požutela od jakog svakodnevnog sunca. Da bi trava ostala zelena, a naše dvorište lepo i tokom vrelih letnjih dana potrebno je da  vršimo redovno zalivanje. Za navodnavanje i osveživanje travnatih površina najbolje je da koristimo prskalicu.

Ne moramo da brinemo, jer prskalica može lako i da se napravi.  Dovoljna je samo jedna plastična flaša koju ćemo vrlo jednostavno iskoristiti. Probušićemo rupe na flaši i na mesto poklopca staviti crevo koje je na drugom kraju pričvršćeno za slavinu sa vodom. Kada pustimo vodu, ona će kroz rupice na flaši da izlazi i bacaće oko sebe tanke mlazove vode na travu.

Mozaik od plastičnih čepova

Sačuvajte sve čepove od plastičnih flaša koje vremenom koristite. Prikupite čepove različitih veličina i u raznim bojama koje ćete iskoristiti za pravljenje mozaika.  

Uzmite ravnu i čvrstu površinu, kao što je karton ili neka tanka iverica. Ova površina će vam biti podloga na kojoj ćete lepiti čepove.  Smislite neki motiv koji volite, konkretni ili apstraktni, i po tom nacrtu lepite čepove.

Pustite mašti na volju i uživajte u stvaranju kreacije. Motiv može biti nešto iz prirode kao što su cveće, drveće, oblaci ili neke životinje, kao i apstraktne ideje koje osmislite. Pre nanošenja lepka, površinu čepa malo polirajte kako bi lepak bolje prijanjao za podlogu.

Kuhinjske posude od plastičnih flaša

Iskoristite plastične flaše i napravite posude za odlaganje namirnica. Isecite flašu, jedan deo da bude veći, a jedan manji. U veći deo se stavlja sadržaj, a manji služi kao poklopac. U novonastale posude možete držati  pirinač, špagete, so, šećer, kafu, brašno, začine i dr.

Posude je lako ocrtati ili se na njih može zalepiti ukrasna nalepnica. One se mogu sortirati prema veličii ili boji. Na posudu se može postaviti nalepnica sa nazivom sadržaja koji se nalazi u njoj, kao što su npr. razni začini. Ovako poređane posude na polici će dati potpuno novi šarm vašoj kuhinji.

Mesto za uredno spakovane novine

Često ne znamo gde da držimo novine i neretko su nam one pobacane po stanu. Da bi smo ih držali uredno i na jednom mestu možemo da iskoristimo plastične flaše kako bismo napravili posebno mesto za odlaganje novina. Ovo mogu biti police na zidu, ili kutije koje stoje na podu.

Isečemo gornji deo flaše gde se nalazi poklopac, a dno flaše zalepimo na zid na prethodno pripremljenu podlogu kao što je npr. daska. Na ovaj način zalepimo i poređamo više flaša na zid. Urolane novine lako i jednostavno spakujemo u svaku od flaša i tako imamo uredno i pregledno spakovanu štampu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *