Zašto su releji važni?

Pretvaranje malog električnog ulaza u jaku struju nije lak podvig, ali ovaj zadatak je neophodan za efikasno upravljanje širokim spektrom standardnih uređaja i vozila. Mnoga kola postižu ove konverzije upotrebom releja, koji su neophodni u svim vrstama elektronske opreme.

Šta je relej?

Releji su električni prekidači koji koriste elektromagnetizam za pretvaranje malih električnih nadražaja u veće struje. Ove konverzije se dešavaju kada električni ulazi aktiviraju elektromagnete kako bi formirali ili prekinuli postojeće krugove. Korišćenjem slabih ulaza za napajanje jačih struja, releji efikasno deluju ili kao prekidač ili kao pojačalo za električni krug u zavisnosti od željene primene.

Zašto koristiti relej?

Releji su izuzetno svestrane komponente koje su jednako efikasne u složenim krugovima kao i u jednostavnim. Mogu se koristiti umesto drugih oblika prekidača ili mogu biti posebno dizajnirani na osnovu faktora kao što je potrebna jačina struje.

Prebacivanje nivoa struje

Jedna od najčešćih situacija koja zahteva upotrebu releja javlja se kada uređaj treba da pređe sa velike na malu struju ili obrnuto u okviru istog kola. Releji pružaju potrebno pojačanje za pretvaranje male struje u veću.

Složeni uređaji

Releji nisu ograničeni samo na pretvaranje pojedinačnih ulaza u pojedinačne izlaze u pojedinačnim tačkama kola. U drugim primenama, jedan relej može da aktivira više kola, omogućavajući jednom ulazu da pokrene mnoge druge efekte. Slično tome, releji se mogu koristiti u kombinaciji jedni sa drugima za izvršavanje logičkih funkcija koje, iako je moguće usvojiti korišćenjem drugih komponenti, mogu biti isplativije kada se implementiraju pomoću releja.

Određeni releji mogu da obavljaju naprednije funkcije od ostalih elektronskih komponenti. Releji sa vremenskim odlaganjem omogućavaju sistemima da rade samo u zadatom vremenskom periodu ili da se pokreću tek nakon određenog vremenskog perioda. Ovo uvodi sofisticiranije mogućnosti za izgradnju elektronskih sistema. 

Prednosti upotrebe releja

Čak i kada aplikacija ne zahteva posebno relej, korišćenje jednog releja može se pokazati veoma korisnim. Releji mogu smanjiti potrebu za ožičenjima i prekidačima velike amperaže, koji su skupi i zauzimaju prostor. Stoga prelazak na releje u vašim elektronskim sistemima može, na primer, smanjiti veličinu ili težinu kućišta ili omogućiti proizvođačima da uklope više funkcionalnosti u prostor iste veličine. Kako funkcioniše relej? Releji se razlikuju po veličini, kapacitetu i odgovarajućoj upotrebi. Međutim, iako se u tom pogledu mogu razlikovati, svi releji funkcionišu u osnovi na isti način, a to znači jedno kolo se koristi za napajanje drugog. Konkretan način na koji se to događa zavisi od toga da li je relej normalno otvoren ili normalno zatvoren.

Normalno otvoreni relej

Većina releja je normalno otvorena, odnosno drugi, veći krug je podrazumevano u isključenom položaju. U normalno otvorenom releju, snaga teče kroz ulazni krug, aktivirajući elektromagnet. Ovo generiše magnetno polje koje privlači kontakt koji se spaja sa drugim, većim krugom, omogućavajući protok struje. Kada se izvor napajanja ukloni, opruga odvlači kontakt od drugog kruga, zaustavljajući protok električne energije i isključujući krajnji uređaj.

Normalno zatvoreni relej

Osnove ovih releja su iste kao i normalno otvorenih releja, postoje dva kruga s tim da je drugi veći, a elektromagnet pomera fizički kontakt između dva položaja. Ali u slučaju normalno zatvorenih releja, podrazumevana stanja su obrnuta. Kada se aktivira prvi krug, elektromagnet odvlači kontakt od drugog kruga. Kao takvi, normalno zatvoreni releji podrazumevano drže veći krug u uključenom položaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *