grejanje i klimatizacija

Koji je najefikasniji i najekonomičniji način rashlađivanja vašeg doma?

Letnji dani se zbog visokih temperatura danas teško mogu zamisliti bez upotrebe nekog rashladnog uređaja. Ventilatori već počako izlaze u potpunosti iz ipotrebe, pre svega zbog slabe efikasnosti. Njihovo mesto odavno su već zauzeli klima uređaji. Kao glavna prednost klima uređaja izdvaja se njihova efikasnost. Za vrlo kratko vreme, ovi uređaji će učiniti prostoriju izuzetno prijatnom.

Međutim, klima urađaji imaju i svoje negativne strane. Pre svega, oni troše dosta struje. U tom smislu, ovi uređaji ne zauzimaju najvišu poziciju na listi najekonomičnijih rashladnih uređaja. Osim toga, klima uređaji imaju i negativan uticaj na okolinu. I na kraju, cena. Iako je ova kategorija relativna, jer postoji veliki izbor kada su klime u pitanju, za prosečnog stanovnika Srbije, kupovina klima uređaja ipak zahteva dosta račinanja i „vaganja“ pre odluke o kupovini.

Toplotne pumpe kao idealno rešenje

U poslednje vreme, na tržištu je prisutan uređaj koji je efikasan i ekonomičan. U pitanju je toplotna pumpa. Ovaj uređaj slući kao sistem za grejanje i hlađenje kuće.

Osnovna odlika toplotnih pumpi je što preuzima toplotni energiju iz okoline i prenosi je. U sličaju grejanja, toplotna pumpa preuzima toplotnu energiju iz vazduha, zemlje ili podzemnih voda i prenosi je u objekat. U slučaju rashlađivanja, proces je obrnut: toplota se preuzima iz objekta i prenosi se na zemlju čime se u datom objektu (prostoriji) temperatura smanjuje i na taj način rashlađuje.

U toku ovog procesa koristi se određeni fluid i električna struja. Sama priroda fluida čini čitav proces izuzetno efikasnim, što u krajnjoj liniji smanjuje potrebu za prevelikom potrošnjom struje i na taj način toplotne pumpe karakteriše kao izuzetno ekonomičnim uređajem.

Aktivno i pasivno rashlađivanje

Način funkcionisanja toplotnih pumpi zasniva se na 4 procesa: isparavanje, kompresija, kondenzacija i ekspanzija. Rashladni fluid preuzima toplotu iz okoline i počinje da isparava čime prelazi u gasovito stanje. Molekuli gasa se sabijaju čime dolazi do kompresije. Nakon toga se u kondenzatoru toplota konačno predaje drugom objektu (na primer, zemlji) i proces se završava ekspanzijom. Tako se temperatura prostorije smanjije i  dolazi do hlađenja.

Brzina hlađenja zavisi pre svega od toga da li je u pitanju aktivno ili pasivno hlađenje. Aktivno hlađenje podrazumeva rad kompresora koji znatno ubrzava proces prelaska toplotne energije iz okoline (prostorije) na drugi objekat. Stoga se odličan rezultat može očekivati u vrlo kratkom roku, ali se tada mora računati na potrošnju električne energije.

Sa drige strane, pasivno hlađenjene podrazumeva aktivaciju kompresora, već se prenos toplotne energije posredstvom fluida vrši sponatano. Međutim, da bi se to desilo neophodno je da temperatura okoline (prostorije) bude veća u odnosu na objekat na koji se toplota prenosi.

Prednosti i mane toplotne pumpe

Kao što je već spomenuto, glavna prednost predstavlja efikasnost što je posledica tehnološkog procesa. Osim toga, toplotne pumpe mogu biti i ekonomične upravo zbog mogućnosti pasivnog rashlađivanja i štednje struje.

Međutim, toplotne pumpe su prilično skupe, pa je za njih potrebno izdvojiti više novca nego za klima uređaj. Ali, kada se u računicu stave svi faktori, ispostavlja se da je na duge staze toplotna pumpa vrlo isplativa investicija, naročito imajući u vidu to da je grejanje ipak glavna delatnost ovog uređaja. A s obzirom da nakon leta vrlo brzo kreću „muke“ sa hladnim danima, dobro je znati da vam toplotne pumpe rešavaju i ovaj problem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *