Razvoj građevinske mehanizacije

Nekada su ljudi bili prinuđeni da grade objekte uz pomoć svojih ruku i lopata. Morali su da se snalaze sa materijalom koji su imali, makar to bilo i samo blato. Danas sve to izgleda malo drugačije i savremenije. Ovde možete da pročitate kako se to promenilo. 

Unapređenje

Od gorepomenutih lopata se prešlo na nešto malo bolje mašine koje nisu zahtevale od radnika da svakodnevno troše svoje ruke. U početku su to bile loše mašine koje su ipak značile i ubrzavale posao. Što vreme više prolazi to se mašine sve više unapređuju. Bitno je da se uvek zapažaju mane koje jedna mašina poseduje i da se radi na tome da se ta mana ispravi. Takođe, ako su to vozne mašine često se radi i na brzini kretanja i korišćenja. Mnogi građevinski objekti koje imamo danas ne bi ni postojali niti bi bilo moguće da se sagrade da nisu proizvedene određene građevinske mašine. 

Čemu služi viljuškar?

Viljuškar je neophodan deo opreme svake proizvodnje i gradilišta. Viljuškare možete naći u više varijacija i nosivosti, ali je uglavnom nosivost viljuškara koja je svima potrebna između jedne tone do pet tona. Viljuškar mora da vozi neko ko je stručno bio obučen za tako nešto zbog toga što se viljuškar upravlja zadnjim točkovima. Viljuškar koristi za prenos i skladištenje paleta i sličnih materijala tako da je vrlo koristan na svakom gradilištu. 

Čemu služi telehendler?

Telehendler ili teleskopski viličar kao što i sam naziv kaže liči na viličar, ali za razliku od viličara ima svoj nosač koji ga čini dizalicom. Ova mašina ima i mogućnost da se na nju prikače dodaci poput kašike, viljuške za palete, graničnika i vitloa. Ova mašina može i da se opremi sa dodatnim stabilizatorima kako bi je osposobili za stabilnije podizanje opreme. Ova mašina je neophodna na svakom gradilištu jer mnogo ubrzava i olakšava posao dizanja materija na visine. 

Da li je makazasta platforma potrebna na gradilištu?

Preteča makazastih platformi jesu skele, radne kule pa čak i merdevine. Naravno, sve ovo je efikasno, ali dosta manje sigurno u odnosu na makazastu platformu. Takođe, danas postoje mobilne makazaste platforme koje se koriste ne samo na građevini već i u manjim preduzećima i većim prodavnicama zbog svog jednostavnog korišćenja. Makazasta platforma služi za podizanje radnika, njihove opreme i materijala na visine koje su njima u tom trenutku potrebne. Makazaste platforme možete naći u raznim varijacima, a šef izgradnje će uzeti onu koja je njemu potrebna u odnosu na visinu objekta. To mogu da budu i manje makazaste platforme koje se koriste za građenje nekih nižih objekata, a mogu i da budu dosta visoke makazaste platforme za građenje visokih objekata. 

 

Danas se mašine sve više unapređuju i razvijaju kako bi radnicima olakšale posao. Naravno, pored toga što radnici imaju malo slobodnije ruke ove mašine omogućavaju da se posao što brže i efikasnije obavi. One takođe pružaju i sigurnost i preciznost koja je potrebna kada gradite nešto. Jedna stvar je sigurna, danas sa mašinama je mnogo bolje i lakše nego što je nekada bilo. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *