Prednost i dizajn električnog bicikla – važnost ležajeva i redovnog servisiranja

Zadnjih godina električni bicikl je dosegao veliku popularnost među stanovnicima gradskih i prigradskih naselja.

Prilagođen za svaku osobu, ovaj bicikl posebno je dobar za održavanje fizičke spretnosti i svakodnevno korišćenje bilo da je u pitanju prevoz do posla, odlazak do prodavnice ili u brdske predele i prirodu… Uspešnost električnog bicikla na tržištu nije samo zbog dobre funkcionalnosti već i revolucionalnosti u pogledu vrste prevoza. 

Kakav sve električni bicikl postoji

U slobodnoj prodaji električne bicikle možete odabrati prema sopstevim potrebama. Posebno su popularni sklopivi električni bicikli upravo zbog svoje kompaktnosti. Njih lako možete odložiti u kutak vaše kuće ili u automobil i gradski prevoz. Pored sklopivih električnih bicikli postoje i one koje su namenjene za uzbrdice i planinske krajeve. Jednobrzinske ili više brzinske, one sa punjivom baterijom, aluminijumskim ili čeličnim okvirima, ali i nešto jednostavniji modeli prilagođeni za decu. Vožnja bilo kojom vrstom električne bicikle ne podrazumeva konstantno pedaliranje zbog električnog pogona koji je u stanju da pruža pokret. 

Koje su prednosti električnog bicikla

 U odnosu na automobile i druga prevozna sredstva, električni bicikl spada u ekološko prevozno sredstvo jer nema izduvnih gasova. Brzina kretanja električnom biciklom nasuprot upotrebi obične bicikle jeste znatno veća, i to do 55 kilometara po času. Baterija koju poseduje jeste visokokvalitetna i jednim punjenjem se može preći čak i do 70 kilometara. Gume koje ima električna bicikla jesu znatno šire nego kod obične bicikle što joj daje prednost u udobnosti pogotovo kada je teren neravan. Pored svega toga, među vodećom prednosti jeste alarmni sistem koji se aktivira prilikom krađe električnog bicikla ali i udara. 

Dizajn i specifičnosti

Na volanu električnog bicikla najčešće se nalazi poseban ekran sa mogućnosti osvetljenja i zaštitom od padavina. Zahvaljujući njemu ovaj bicikl može davati informacije o brzini kretanja, nivou baterije, pređenoj kilometraži i tako dalje. Motor koji poseduje ovaj bicikl je velike snage. Kvalitetna baterija koja je pre svega litijumska može biti različitog tipa. Menjač i kočioni sistem veoma su bitni za različite terene kojima se električni bicikl vozi. No, pored dobrih osobina, električne bicikle je potrebno s vremena na vreme servisirati. 

Skf ležajevi i servis za električne bicikle

Da bi ovo prevozno sredstvo bilo pouzdano dugi niz godina, potrebo ga je servisirati. Na taj način se održava kvalitet i odstranjuje mogućnost kvara. Tokom servisiranja električnog bicikla posebna pažnja bi se trebala obratiti na kočnice, pogonski sistem, akumulator, točkove  ali i ležajeve koje je potrebno s vremena na vreme zameniti. Što se tiče vodeće marke za električne bicikle to su svakako Skf ležajevi. Skf ležajevi za ovo prevozno sredstvo mogu biti keramički, kuglični, zatvoreni, otvoreni, valjkasti, različitih prečnika i tako dalje. Najčešće se za električne bicikle koriste kuglični ležajevi koje bi trebalo podmazivati kako ne bi došlo do kvara bicikla u toku vožnje i moguće nesreće. Bilo koji Skf ležajevi namenjeni za električne bicikle mogu umanjiti nivo buke i omogućiti skladno pokretanje mehanizma. U toku servisiranja električnog bicikla lako se uoči kvar na ležaju usled slabe pokretljivosti točka. Privlačan dizajn bicikle treba održavati, a slobodno i lako kretanje koje omogućava vožnju sa uživanjem moguće je jedino uz redovno servisiranje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *