povecanje usana

Najčešće metode za povećanje usana

Povećanje usana danas je jedna od često izvođenih tehnika u estetskoj hirurgiji. Naime, povećanje usana se obavlja skoro svakodnevno u celom svetu. Za povećanje usana postoje različite metode, a koje će se koristiti zavisi od izbora pacijenta.


Razlozi za povećanje usana

Kako se više osobe ženskog pola odlučuju za čin povećanja usana, one biraju način na koji će se njihove usne povećati. Žene se mahom odlučuju za ovaj korak iz više razloga. Obično su među razlozima za povećanje usana male i tanke usne, naborane i stare usne, asimetrične usne i slično. Povećanjem usana dobija se prirodan izgled, punoća, sjaj i podmlađivanje popunjavanjem bora oko usana.

Podmlađivanje usana pogodno je za dame starije od 40 godina, jer postoje razne metode povećanja usana koje uz podmlađivanje mogu i izvršiti određene korekcije. Isto tako, za povećanje i podmlađivanje usana odlučuju se i osobe koje su sklone konzumaciji cigaareta, a kod kojih su izražene bore oko usna zbog kontinuiranih pokreta, koje se uspešno saniraju u estetskoj hirurgiji.

Biopolimeri

Povećanje usana se izvodi različitim metodama. Najčešće se usne povečavaju biopolimerima. Biopolimeri su sintetski materijeali koji daju brz efekat i dugotrajni su. Pod lokalnom anestezijom, sintetik se ubacuje u usne ubrizgavanjem i ceo proces traje oko dvadeset minuta. Ovaj metod povećanja usana jeftiniji je u odnosu na druge metode i najčešće korišćen.

Nakon korekcije, javlja se otok, koji se povlači nakon nekoliko dana i sanira hladnim oblogama. Za to vreme, pacijenti izbegavaju konzumaciju cigareta i unošenje čvrste hrane. Ovaj metod povećanja usana kontraindikovan je za osobe koje imaju ranicu ili herpes na usnama.

Hijaluron

Sledeći često korišćen metod za povećanje usana jete ubrizgavanje hijalurona odnosno hijalurnoske kiseline. Hijalurnoska kiselina se nalazi prirodno u ljudskom organizmu, te je veoma bezbedna za korišćenje u ove svrhe. Hijaluron se korsiti kako za povećanje usana tako i za korekciju drugih nepravilnosti na licu kao što je popunjavanje bora i zatezanje lica, kapaka i slično.

Hijaluronski fileri su najbezbednija supstanca s obzirom da je njihovo prirodno stanište u telu čoveka, pa je ovakav metod uvećanja usana nešto skuplji od prethodnog, ali i sigurniji i bezbedniji. Povećanje usana filerima traje oko 15- 30 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji, nakon čega se pacijent vrlo brzo pušta kući.

Oporavak nakon intervencije nije potreban, a efekat traje od nekoliko meseci do godinu dana, nakon čega je usled resorpcije potrebna korekcija i dopunjavanje. U nekim slučajevima, nakon intervencije se mogu javiti bol i otok koji brzo prolaze.

Masno tkivo

Najbezbedniji, najsigurniji ali i najmanje korišćen metod za povećanje usana jeste ubrizgavanjem sopstvenog masnog tkiva. Ovakav način iako je najbezbedniji s obzirom na to da se koristi prirodno i tkivno iz sopstvenog tela, retko se upražnjava zbog odličnih efekata prethodna dva metoda.

Međutim, ukoliko se neko odluči na liposukciju i otklanjanje viška masnoća, moguće je da te iste masnoće iskoristi i za korekcije na svom licu, popuni bore i usne, da im dodatni volumen i mekoću.

Ova procedura se izvodi ubrizgavanjem masnoća kroz tanke igle i izvodi se pod lokalnom anestezijom u trajanju od svega 15 minuta. Oporavak je brz, a od komplikacija se mogu javiti otok i bol koji se povlače nakon par dana uz stavljanje leda i hladnijih obloga. U svakom slučaju potrebno je posavetovati se sa estetskim hirurgom jer bez obzira na minimalne mogućnosti za komplikacije zdravlje je uvek na prvom mestu.

Pacijent se nakon intervencije odmah pušta kući, a potrebno je u oporavku izbegavati nanošenje šminke. Rezultati su poptpuno vidljivi nakon dve nedelje, a efekat traje sve dok se volumen ne izgubi procesom starenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *