Koliko su danas vlasnici zlatara zadovoljni svojim poslovanjem?

Svaka vrsta privatnog posla nosi sa sobom određene rizike ali i benefite. Ako se uopšte nađete u situaciji da sami uplovite u vode preduzetništva i otvorite sopstvenu firmu, treba da budete upoznati sa samom procedurom koja podrazumeva nabavku odgovarajuće dokumentacije, prijave u agenciji za privredne registre i sl.

Posao zlatara je jedna vrsta starog zanata koji je danas više nego ikada zastupljen. Možete primetiti da je danas radnji koje se bave prodajom vrednog nakita sve više, pa ih skoro svaki grad u Srbiji ima po nekoliko. 

Ako planirate da u bližoj budućnosti otvorite zlataru, trebali biste da obratite pažnju na sledeće stvari.

Uslovi koje morate da ispunite da biste otvorili sopstvenu zlataru

Ukoliko planirate da se otisnete u vode sopstvenog biznisa, i prestanete da radite za druge već isključivo za vas same, morate dobro da poznajete zakone i pravilnike u našoj zemlji, kako kasnije ne biste imali probleme sa poreskom inspekcijom i plaćali nepredviđene troškove. Zakonom o kontroli predmeta od dragocenih metala definisani su uslovi kojih se morate pridržavati ako otvarate radnju u kojoj ćete prodavati neke vrste plemenitih metala poput zlata, srebra, platine ili paladijum.

Morate nabaviti svu potrebnu opremu  

Zakonom su definisane određene norme o neophodnoj opremi koja vam je potreba za rad u zlatari. Reč je o specijalizovanim mašinama koje morate da imate kako biste obavljali svoj posao na odgovarajući način. Te mašine nisu nimalo jeftine, pa morate imati dovoljan početni kapital kako biste ih priuštili i koristili u poslovne svrhe. Bilo da planirate da se bavite proizvodnjom ili otkupom plemenitih metala, dobro se informišite o svoj potrebnoj opremi. 

Lokacija kao veoma važna stavka

Kojom god delatnošću da se bavite, posebno ako je reč o nekoj vrsti prodaje ili pružanju usluge, morate da imate lokal za tako nešto. U zavisnosti od toga kakve su vam finansijske mogućnosti ,  lokal možete da zakupite ili da ga kupite tako da bude u vašem privatnom vlasništvu.

Najbolje je da zlatara bude pozicionirana na prometnom mestu gde je velika cirkulacija ljudi. Samim tim će i njena posećenost biti veća. Takođe, zakonom je definisano kolika je minimalna kvadratura koju lokal treba da ima za obavljanje ovakve vrste posla. 

U kojem periodu vlasnici zlatara najviše zarađuju?

 

Generalno, ne postoji neko pisano pravilo za to kada zlatare imaju najveći promet kada je prodaja nakita u pitanju. Zlatare se posećuju tokom cele godine, i u njima se najčešće kupuje nakit kada je neki povod u pitanju, poput rođendana, godišnjica, venčanja, krštenja i sl. 

Tokom proleća, leta i jeseni je sezona svadbi, pa se u tim mesecima najčešće traže mladenačke burme. Zlatare danas nude veoma veliku ponudu prstenja, bilo belog ili žutog zlata. U zavisnosti od ukusa, bira se jedna od te dve varijante. Mnogi mladenci žele da odrade i graviranje poput datuma venčanja, pa većina zlatara nudi i tu vrstu usluge. 

Može se reći da vlasnici zlatara solidno zarađuju s obzirom da se bave prodajom proizvoda koji će uvek imati visoku tržišnu vrednost koja se ne gubi vremenom. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *