Kako da vam nameštaj traje što duže – saveti za održavanje

Nameštaj, odnosno komadi nameštaja, predmeti su koje najčešće koristimo, a sa njim često umemo da budemo grubi, neretko ga razmeštamo i pomeramo, a retko kada negujemo i održavamo onako kako bi trebalo. Ovakav način (ne)brige o nameštaju, vodi do toga da komadi nameštaja gube svoju dugovečnost, pa nameštaj često menjamo, a ne bismo morali kada bismo ga održavali i brinuli se o njemu na pravi način.

Kako bismo produžili radni vek nameštaju, neophodno je primeniti par caka i nekoliko saveta koji se odnose na pravilno održavanje nameštaja. U nastavku teksta možete pročitati  i saznati upravo ove cake i savete, te na taj način produžiti život svojim komadima nameštaja.

Mislite dugoročno pri kupovini nameštaja i njegovih delova

Kada počnete sa kupovinom nameštaja i opremanjem stana, kuće ili kancelarije – mislite dugoročno! Vodite računa o kvalitetu nameštaja i ne štedite. Ne kupujte ono što vam se na prvi pogled učini lepim i dobrim rešenjem. Naravno, ne znači uvek da je skuplje i kvalitetnije, ali često ovo ipak jeste slučaj.

Ono što preporučujemo jeste da dobro proučite sve opcije pri kupovini komada nameštaja – čitajte opise nameštaja, vodite računa o materijalu od kog je napravljen, a pokušajte i da pronađete neku recenziju. Sem toga, konsultujte se sa nekim ko prati ovu oblast, kao i sa prodavcima – oni su najbolje upućeni u to šta znači kvalitetan nameštaj.

Delovi koje kupujete odvojeno ili već vodite računa o njima pri kupovini čitavih komada nameštaja, a na koje biste trebalo da mislite, na primer, su: metalne noge za nemeštaj koje dugo traju; presvlake za stolice od kvalitetnog materijla (koža, ili eko koža posebno se preporučuju); točkići na fiokama koji su podešeni tako da “klize”, a ne da pohabaju policu; okovi, kao  i mnogi, mnogi drugi delovi nameštaja koji su kvalitetni i obezbeđuju njegov dug vek trajanja. 

Redovno čistite svoj nameštaj

Prvo i najvažnije, kako bi nameštaj izgledao lepo i čisto jeste da ga redovno čistite – obratite na njega posebnu pažnju – ne činite ovo samo tokom prolećnog spremanja dozvoljavajući tako da se na pojedinim komadima nameštaja prašina i prljavština skupljaju i čitavih godinu dana.

Svaki komad nameštaja napravljen je od drugačijeg materijala, a samim tim treba da koristite i drugačije metode čišćenja – kako načina čišćenja, tako i sredstva koja ćete tom prilikom koristiti. Kako biste prolongirali životni vek nameštaja – savetujemo da svaki komad čistite redovno i onako kako bi trebalo – uzimajući u obzir materijal od kog je napravljen, kao i slične karakteristike.

Ne stavljajte vruće predmete direktno na nameštaj

Ovo je vrlo jednostavan zadatak, a mnogo će značiti kada se radi o dugovečnosti komada nameštaja koji služe za svakodnevno odlaganje i držanje pića i hrane. Niko ne želi veliki krug na stolu koji može da ostane od vruće šolje kafe, ili od tanjira punog vrućim jelom.

Pobrinite se da vaš nameštaj sačuvate od svih izvora velike toplote, pa obavezno koristite podlogu za čašu ili poslužavnike i zaštitne podloge za tanjire ili poslužavnike. Na ovaj način sačuvaćete nameštaj od lošeg uticaja koji vrelina na njega može da ostavi, ali i od mrvica i sličnih ostataka hrane koji takođe nisu poželjan gost na komadima nameštaja.

Restauracija i oporavak produžiće “život” nameštaja

Ako je kasno i već ste ogrebali ili oštetili nameštaj – restauracija i oporavak ono su što mu je potrebno. Ono što savetujemo jeste da ne eksprimentišete i ne pokušavate sami da obavite restauraciju – idite kod profesionalca!

Verujte da će se isplatiti novac koji potrošite na ovo, rezultat će biti odličan, a nećete rizikovati da nameštaj izleda još gore nakon što biste pokušali sami da ga oporavite. Restauracija, zavisno od komada nameštaja i štete na njemu, najčešće može da učini da komad izgleda potpuno novo i sveže, pa se primenom ovoga sigurno nećete pokajati.

Primenom ovih nekoliko saveta nema sumnje da ćete biti ponosni na izgled, stanje, ali i samu funkcionalnost vašeg nameštaja, a samim tim i celog ambijenta – bilo da se radi o stanu ili kući u kojoj živite ili o poslovnom prostoru koji opremate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *