DORUČAK – NJEGOVA VAŽNOST

Posted by

Današnji čovek je smetnuo sa uma, da nam  doručak osigurava oko ¼ dnevnih potreba u energetskim, gradivnim i zaštitnim materijama, koje su sastavni delovi naših namernica.  Zbog toga, mala većina nas, ima za doručak obilatu i kaloričnu hranu. Jer, dan treba da započnemo siti i jaki, kako bi izdržali sve fizičke i psihičke napore, koji nas čekaju. A upravo suprotno većina radi – gladni rade, a siti odmaraju. Nutricionisti uporno insistiraju na jačem doručku. On pokreće naš metabolizam. Doručak treba imati vrednu hranu, bogatu vitaminima i drugim, važnim, hranljivim sastojcima. Nije dobro da se sastoji od nekoliko istih, svakodnevnih, namernica, poput ugljenih hidrata iz peciva. Doručak se, kao vrsta obroka, dosta razlikuje od kulture do kulture, širom sveta. Ipak, često, isto uključuje, a to su – žitarice, proteini, mlečni proizvodi, ugljeni hidrati, voće ili povrće.

Tradicionalni doručak na dalekom istoku, recimo u Japanu, uključuje pirinač, morske plodove i fermentisane namernice, a to se i ne razlikuje baš mnogo od drugih dnevnih obroka. U Nemačkoj, tipičan doručak podrazumeva hleb ili pecivo sa džemom i maslacem uz neki čaj, sok ili kafu, dok obilniji doručak uključuje meso, sir, jaja i popularnu belu kobasicu.

Sigurno, mnogi od nas znaju važnost doručka, ali opet je nemoguće dovoljno se posvetiti zdravoj ishrani, posebno doručku, zbog toga što ljudi žure na posao i uvek odaberu neku nezdravu hranu koju gricnu uz put i na brzinu. Ali, ako ste sposobni da se organizujete sa brojnim obavezama, moći ćete da organizujete i svoje obroke, tako da vi budete zdraviji i sposobniji.

SRPSKI  DORUČAK

Ono što Srbi često jedu za doručak je proja, popara, različito testo punjeno različitim nadevima ( od sira, džema, sitno, prženog mesa ), jaja sa sirom, sa slaninom ili sa čvarcima i naravno burek. Svuda u Srbiji je doručak tradicionalan. Uz neko sušeno meso, dobro ide mlad luk i poneka salata. Ili kajmak na vrućoj lepinji. Turisti, koji dođu na proputovanje, pa se zadrže u prestonici, mogu da osete i ukusan doručak južne pruge, ili možda specijalitete zlatiborskog okruga. Svuda je ponuđen doručak na stari način koji, mirisima, svakog vraća u detinjstvo. Ko kaže da beogradski doručak ne mirirše na Staru planinu? Kriška Staroplaninskog sira, uz neku lepu prženicu širi vaše nazdrve! Hleb je namernica koju Srbi vekovima vole, pa ćete uz beogradski doručak, moći da birate lepinje iz Predejana, Zlatiborske presne pogače ili možda želite kravajčiće iz Istočne Srbije! Srpski kačamak se sprema od kukuruznog brašna, vode, masti i soli. Uz neprestano mešanje, dobićete gustu, zdravu smesu koja se služi uz sir, mleko ili kajmak. Možda nemate vremena da skoknete do Zapadne Srbije, ali ako ste u Beogradu, možete na miru sesti i poručiti parče Zapadne Srbije na tanjiru, kako biste zdravo započeli dan. Čuveni tradicionalni doručak je kajgana ili omlet, koji odlično ide sa šoljom domaćeg mleka ili jogurta. Direktno sa Homoljskih planina, za  doručak u Beogradu, stiže mleko krava sa bogatih pašnjaka. Ovaj doručak je odličan u kombinaciji sa slaninom, domaćom kobasicom ili paprikom. Znači, ako želite nešto obilniji doručak, bogat proteinima, izaberite upavo jaja sa nekom vrstom suvog mesa. Burek je idealan doručak kada želite da osetite našu istoriju. On je zaostavština Osmanskog carstva i pravi se širom regiona. U Srbiji se svuda pravi, pa tako uz beogradski doručak, možete osetiti miris starog Niša ili Ćuprije! Prijatno!