Saveti kako da renovirate kuhinju za malo novca

Kuhinje su uvek bile mesto porodičnog okupljanja, ali i mesto gde možete da uživate u kulinarskoj inspiraciji. Međutim, koliko god voleli svoju kuhinju, ona će posle nekog vremena postati monotona i biće neohodno da unesete neke promene kako biste ponovo uživali u ovoj prostoriji. Iako renoviranje čitave kuhinje uglavnom zahteva priličnu sumu novca, mnogi detalji mogu osvežiti ovu prostoriju i bez mnogo ulaganja.

Ugradnja kvarcne radne ploče za kuhinje ili granitne ploče za kuhinju

Granitne ploče za kuhinju već decenijama važe za zlatni standard kada su u pitanju radni kuhinjski elementi. Ove ploče su dugovečne i veoma izdržljive. Samim tim, njihovom ugradnjom ćete biti mirni decenijama kada su u pitanju radni delovi kuhinje. Međutim, poslednjih godina su sve popularnije i kvarcne radne ploče za kuhinje. Naime, kvarcne ploče za kuhinju su dosta povoljnije u odnosu na granitne ploče za kuhinju, a pokazano je da su i one dovoljno čvrste i izdržljive. Zato, ukoliko su vaše radne površine napravljene od drveta, iverice ili nekog sličnog materijala, razmislite o njihovoj zameni. Radne ploče su važan elemenat svake kuhinje i njihovom zamenom možete u velikoj meri oplemeniti čitav prostor. A u zavisnosti od novca koji planirate da uložite možete razmisliti o ugradnji granitnih ili kvarcnih ploča. Kamenorezačka radnja Anastasijević i sinovi ima dugu tradiciju u tretiranju prirodnog kamena i pravi najlepše i najkvalitetnije radne ploče za kuhinje i sve ostalo što možete zamisliti od mermera, granita i kvarca. Njihove divne radove i ono što oni nude možete videti na njihovom sajtu.

Promenite osvetljenje, led trake su odličan izbor

Ukoliko imate samo jedan izvor svetla u vašoj kuhinji, onda sigurno znate koliko je to nepraktično, posebno ukoliko se izvor svetlosti nalazi na plafonu. Previše senki i nedovoljna osvetljenost radnih elemenata sigurno vam često unosi nervozu i umara vaše oči. Na sreću, postoji jeftino rešenje za prevazilaženje ovog problema. Naime, danas postoje povoljne led trake i sijalice koje možete sami ugraditi na gornje kuhinjske elemente kako biste osvetlili radne površine. Ovim jeftinim trikom učinićete da vaša kuhinja izgleda toplija, a i vi ćete uživati u kuvanju jer će granitne radne ploče ili kvarcne ploče za kuhinju biti bolje osvetljene. Osim na kuhinjske elemente, led osvetljenje možete postaviti i u uglove kuhinje kako biste smanjili senke i dopustili vašim očima da se odmaraju.

Renoviranje kuhinjskih elemenata

U procesu renoviranja kuhinje, najviše novca je potrebno upravo za kuhinjske elemente. Pravljenje kuhinja po meri je često skup posao, ali se i isplati kada uzmete u obzir da ćete dobiti kuhinju koja je napravljena baš onako kao što ste želeli. Međutim, ukoliko nemate dovoljno novca da iz početka pravite kuhinjske elemente, možete razmisliti o renoviranju postojeće kuhinje. Ukoliko vam se dopada raspored sadašnjih elemenata zašto biste trošili novac i uradili po istom planu nove kada možete zameniti samo vrata. Pronađite modele za koje mislite da bi se slagali sa ostatkom kuhinje i konsultujte se sa majstorima. Promena boje svih ili barem nekih vrata sigurno će učiniti da vaša kuhinja izgleda kao nova.

Promenite boju zidova, kombinujte razne materijale

Pored osvetljenja, boja zidova igra bitnu ulogu u formiranju osećaja topline nekog prostora. Zato ukoliko su zidovi vaše kuhinje beli zašto ne biste razmislili da ih okrečite u neku drugu boju? Na primer, različite nijanse žute ili narandžaste učiniće da vaša kuhinja izgleda kao prava mala oaza topline i mira. Sa druge strane, ukoliko se ove boje ne uklapaju sa bojom ostalih elemenata u kuhinji, možete razmisliti o nekim nijansama plave ili zelene. U slučaju da niste sigurni kako bi izgledalo da sve zidove obojite istom bojom, možete eksperimentisati i okrečiti samo jedan zid, dok bi ostali mogli biti beli. Kombinacijom raznih materijala dobićete moderan ili rustičan izgled, tako u svom domu možete kombinovati drvo i mermer u kuhinji i kupatilu ili kovano gvožđe i staklo koje je odličan izbor za staklene ograde na terasi.

Kombinacija ovih trikova može učiniti vašu kuhinju potpuno osveženom. Pravi izbor boje kvarcne ili granitne ploče za kuhinju, boje ostalih elemenata i zidova i kombinacija raznih materijala će sigurno probuditi vašu kulinarsku inspiraciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *