Održavanje oralne higijene kod mališana i prva poseta dečijem stomatologu

Kada je vreme za zakazivanje prvog pregleda kod dečijeg stomatologa? Kada deca treba da počnu upotrebljavati konac za zube? Kako da znam da li je mom detetu neophodna proteza? Mnogi roditelji ne znaju prave odgovore na sva ova pitanja. Oni žele da spreče nastanak karijesa kod njihove dece, ali ne znaju pravi način kako da to urade. Odgovore na mnoga pitanja o održavanju oralne higijene kod dece možete pročitati u nastavku teksta.

Kada je vreme za pranje zuba kod mališana?

Dobra nega zuba kod dece počinje čak i pre pojave prvog zuba. Samo zato što nismo u mogućnosti da vidimo zube, to ne znači da oni nisu tu negde. Zubi se kod beba počnu formirati već u drugom tromesečju trudnoće. Na rođenju, deca imaju dvadesetak zuba, od kojih su neki već potpuno formirani, ali sakriveni u vilicama. Dakle, čak i pre nego se kod beba iz desni pojave prvi zubići, dečiji stomatolozi savetuju brisanje njihovih desni vlažnom, čistom krpom kako bi se uklonile bakterije.

Jednom kada beba dobije prve zubiće vreme je za pranje zuba pastom za zube i četkicom. Četkice koje se koriste moraju imati mekana, nežna vlakna, ali i mali obim glave. Kada je u pitanju pasta za zube, dečiji stomatolozi uglavnom savetuju paste sa fluorom koje smanjuju šanse nastanka karijesa. Ako se pitate koliko paste za zube koristiti, odgovor je vrlo malu količinu. Deci zube treba prati detaljno sa svih strana – unutrašnju, spoljašnju, gornje površine, kao i desni. Ritual pranja zuba je preporučljivo obavljati barem dva puta u toku dana, jednom ujutru i jednom uveče, pred spavanje. Deci se zubi počinju čistiti koncem onog trenutka kada im dva zuba izrastu jedan do drugog. Čak i kada Vaše dete počne samo prati zube, nadgledajte ga kako bi ih prao dovoljno dugo i pravilno. Znajući da mnoga deca to vole (i neki među nama su kad smo bili u njihovim godinama), upozorite svoju decu da zubna pasta nije za jelo.

Kada detetu zakazati prvi termin kod dečijeg stomatologa?

Nakon što prvi zubi provire iz desni, dakle oko šestog meseca života, vreme je za prvu posetu dečijem stomatologu. Nemojte čekati vidljivu pojavu karijesa kako biste dete odveli prvi put kod zubara, već to uradite pre njegovog prvog rođendana. Tokom prvog pregleda, zubar će proveriti stanje zuba kod deteta, ali i roditeljima objasniti pravilne tehnike pranja dečijih zuba i njihovog čišćenja koncem.

Ovakvim posetama mogu se na vreme otkriti problemi, ukoliko oni postoje. Dodatno, redovan odlazak kod zubara može sprečiti nastanka straha od zubara koji mnoga deca imaju. Međutim, decu nemojte voditi kod bilo koga, već pronađite veselog, nasmejanog, finog, a pre svega stručnog dečijeg stomatologa koji zna kako postupati sa decom i kako ih animirati. Kako ga se ne bi plašili, klinci svog stomatologa moraju zavoleti. Upitajte svoje prijatelje za preporuku, ukoliko su oni već imali iskustva sa izborom dečijeg stomatologa.

Redovno vođenje dece kod zubara, omogućiće mu da na vreme otkrije postojanje karijesa ili bilo kakvih drugih nepravilnosti, te se nećete morati opterećivati pitanjima poput „kako da znam da li je mom detetu neophodna proteza“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *