Kako pobediti strah od zubara?

Svaki strah sa sobom nosi određene nemogućnosti, stvara nam dodatni pritisak, koči nas u mnogim situacijama i ponekad nas i previše opterećuje. Strah od doktora je donekle i opravdan zbog toga što se svako plaši određenog bola ili možda neke informacije koja bi mogla da mu promeni život. Ipak, deluje da većina ljudi ima strah upravo od zubara i taj strah se stvara još od malih nogu. Interesantno je da određeni strahovi prestanu s godinama i da kada odrastamo oni se gubi jednostavno. Međutim, postoje strahovi koji ostaju za ceo život. Važno je da znate da na sve strahove možete sami da utičete. Na pobeđivanju strahova se radi, ne možete jednostavno prihvatiti i živeti sa tim.

Otkrijte pozadinu vašeg straha

Važno je da zapravo otkrijete šta vas najviše plaši u vezi sa zubarima. Kada zakažete pregled, na šta prvo pomislite? Da li dugo trpite bol, samo da biste izbegli odlazak u stomatološku ordninaciju? Na šta pomislite kada uđete u stomatolosku ordinaciju? Da li je to strah od bola, od same neprijatnosti koja je karakteristična za preglede i popravke kod zubara? I sami znate da bol uvek može da se izbegne i da anestezija pomaže da ništa tokom pregleda ne osetite. Ako se plašite i anestezije i igle, onda je to već neki drugi strah i to nije strah od zubara. Znači, vrlo je važno da otkrijete gde „leži“ vaš strah. To možda i nije strah od zubara, već generalno od svih lekara. Kada otkrijete šta je pozadina vašeg straha, već je mnogo lakše.

Ne izbegavajte preglede – suočite se strahom

Vrlo je važno da preglede ni u kom slučaju ne izbegavate. Samim tim vaš strah se konstantno povećava i vrlo vas ograničava. Bežanje od strahova izaziva određeni pritisak, stalno mislite o tome, opterećuje vas i to je mnogo gori osećaj od straha. Kada utvrdite šta je vaš strah, tačnije kada utvrdite pozadinu vašeg straha, kada ga jasno definišete, onda krenite da se suočavate. Ako je to strah od bola, morate da znate da ne mora da znači da će uvek da vas boli. Naravno da će u nekim situacijama boleti, ali to je prolazna bol. Osim toga uz lokalnu anesteziju sve je lakše, evo uzmimo za primer, zubni implanti i sam proces ugradnje implanata može biti potpuno bezbolan, jer se intervencija kao takva obavlja u lokalnoj anesteziji. Morate da razmišljate u tom pravcu a i o posledicama. Što pre rešite problem koji imate sa zubima, to ćete lakše funkcionisati i nećete se javljati bol koja je vrlo intenzivna.

Razgovarajte sa stomatologm pre pregleda

Vrlo je važno da nakon ulaska u stomatološku ordinaciju obavite jedan razgovor sa stomatologom. Recite mu da se plašite, recite mu čega se najviše plašite. Kada je stomatolog profesionalan on će biti znatno pažljiviji, trudiće se da ne osetite bol toliko. On će stati u onom trenutku kada vi to zatražite. Vrlo posvećeni i profesionalni stomatolozi će naći način kako da pristupe svakom pacijentu. Verovatnoća da zubari odmah nakon vašeg ulaska u stomatolosku ordinaciju vide strah u vašim očima, je prilično velika. Zato vas neki zubari i neće pitati da li se plašite i neće vas opterećivati, već će skrenuti sa teme, ali će vam na taj način i mnogo olakšati. Jer, time oni vama govore da to što sledi nije ništa što je strašno i da je to neophodno kako bi se mnoge vaše muke u budućnosti rešili. Kada jednom pobedite strah, biće vam mnogo lakše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *