supstrat

Kako gajiti lekovito bilje u gradu?

Izgleda da mini vrt više nije moda, niti je samo trend o kojem mnogi sanjaju. Može se s pravom reći da je u pitanju potreba ljudi da budu u kontaktu sa prirodom i u urbanim uslovima. A jeste li i vi jedan od onih koji u svom domu žele zelenu oazu mirisa?27

Ako želite mali biljni zeleni vrt, onda se preporučuje lekovito i začinsko bilje. Poželjne su za kućne uslove, jer su nižeg rasta i imaju specifičan miris i ukus. A evo kako u kućnim uslovima da stvorite mini vrt i da u svom domu za svoje potrebe gajite lekovito i začinsko bilje.

Izaberite omiljeno bilje!

Pre nego što počnete sa izradom svog malog vrta, najpre izaberite koje biljke biste da zasadite. Najvažnije je da odaberete one biljke koje vam se najviše sviđaju. A zatim birate zemlju za cveće, kao i potrebne supstrate, a ako hoćete da gajite začinsko bilje, razmislite o hrani koju pripremate kako biste bili sigurni koje to zečine želite da gajite.

Pošto ne odgovaraju svim biljakama isti uslovi, važno je da proverite da li se biljke međusobno slažu ili pak moraju da se u različite kontejnere razdvajaju. Ako morate da ih razdvajate, onda kod nekih biljaka možete dodati i omiljeno cveće koje će se uklopiti sa njima. Bilo bi poželjno da se kupe kvalitetni supstrati, a ako ne uzimate rasad, onda biljke mogu da se gaje iz semena.

Gajite biljku iz semena!

Ako ste rešili da uzgajate začinsko bilje iz semena, onda bi bilo dobro da u zatvorenom prostoru započnete njihov uzgoj. Seme u takvim uslovima mnogo brže klija, a važno je da ga posejete u male saksije. Posebno je važno da na dnu saksije postoje drenažne rupe kako bi mogao da iscuri višak vode. Ako želite da gajite estragon ili korijander, trebalo bi da znate da ove biljke brzo rastu. Između semena bi trebalo da ima dovoljno prostora, a seme treba da bude prekriveno tankim slojem zemlje.

Pravilno kombinujte biljke!

Pošto ne traže istu negu i iste uslove sve biljke, onda je važno da se kombinuje ono bilje kome pogoduje isti režim, pa tako klasifikujte bilje i sadite ga u istu žardinjeru ili saksiju. Lavanda, origano, ruzmarin, majčina dušica i slično mediteransko bilje zahteva puno sunce i malo vode, a peršun i vlašac, recimo traže malo više tečnosti i polusenku.

Menta se lako uzgaja, pa se može uzgajati kao okvir za žardinjeru.

Prebacite biljke na jedno mesto

Kad stigne proleće poželjno da se biljke presade na jedno mesto i da se iznesu napolje, jer u tom periodu više nema mrazeva. Kada krenete sa iznošenjem biljaka napolje, činite to postepeno kako bi se biljke navikle na spoljašnju temperaturu. Ne bi trebalo da se dugo čeka sa iznođenjem biljaka, jer čim to uradite biljke će početi da se izdužuju i da rastu ka svetlosti. Takođe, sve ono što posadite možete da sačuvate i za zimske dane. Začinsko bilje može da se zamrzne i tako može da se čuva i do šest meseci. Ipak, sušeno bilje malo izgubi na ukusu, ali ruzmarin, majčina dušica, origano i metvica zadržaće biljne arome.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *