Gajenje biljaka kao hobi i kao biznis

Gajanje ukrasnih biljaka u poslednje dve decenije doživljava pravu ekspanziju te postaje i zaista unosan posao. Ovaj posao zahteva mnogo rada, truda, urednosti, preciznosti, osećaja za meru, ali pruža ujedno i veliko zadovoljstvo i uživanje.

Posebno zadovoljstvo i uživanje može biti za osobe koje vole cveće ili prosto vole sam proces gajenja biljaka, ne samo cveća nego i voća i povrća i za one koji razmišljaju na taj način da nema potrebe ići do marketa za kilogram krompira ili paradajza je lepše jesti ono što si sam proizveo.

Naravno, ovo sve je malo teže izvodljivo ljudima koji žive u stanovima, pa nemaju svoju malu bašticu koji će ulepšavati, ali ako je želja dovoljno jaka i velika može doći do ostvarenja, može se kupiti neki deo zemlje i krenuti sa proizvodnjom cveća ili hrane za svakodnevnu upotrebu. Ljudi koji žive u kućama sigurno da imaju neki komad dvorišta koji će, ako to žele, pretvoriti u baštu, nevezano koliko je velika, bitno da se nešto sadi i da nešto rađa. Nema ništa lepše od domaćih jabuka ili domaćeg mladog luka, zar ne?

Takva je situacija kada su lične potrebe u pitanju, odnosno kvalitetna hrana, koju sami proizvodite, ali gajenje voća i povrća ili cveća, uopšteno ukrasnog bilja može biti istovremeno i biznis i hobi, kao što smo pomenuli i u naslovu.

Gajenje biljaka kao hobi

Hobi je kada uživate u onome što radite i radite to iz sopstvene pobude i želje, jer vas to čini srećnim ili jer prosto želite da imate lepo dvorište sa baštenskim nameštajem i prelepu baštu sa najrazličitijim cvećem, gde ćete na miru svakog jutra piti kafu, čitati neku dobru knjigu, uživati sa porodicom i prijateljima. Međutim, taj hobi može prerasti u biznis, naravno ako se za to ispune određeni preduslovi. Potrebno je da imate određena sredstva koja ćete uložiti kako biste od hobija napravili ozbiljan posao, ili da, za početak, imate dobar deo zemljišta koji čeka da bude iskorišćen. 

Gajanje biljaka kao biznis

Kada govorimo o gajenju biljaka kao biznisu moramo se dotaći rasadnika. O ovom potencijalno dobrom rešenju za prelazak sa hobija na ozbiljan posao informisali smo se u rasadniku Flora ekspres u Beogradu. Rasadnici najprostije rečeno predstavljaju uređene delove zemlje na kojima se vrši uzgoj kvalitetnih i zdravih sadnica najrazličitijih biljaka bilo voća, povrća, žbunja, ukrasnog drveća, lekovitih biljaka ili cveća koje služe kupcima za dalje rasađivanje. Određeni rasadnici mogu biti usredsređeni samo na uzgajanje sadnica jedne kategorije – samo voća ili samo povrća, ili samo ukrasnog bilja i slično. Vrlo je interesantno što rasadnici pružaju mogućnost kupovine lekovitih bilja, čak i onih veoma retkih, tako da je njihova nabavka postala više nego lakša.

Bilo kako bilo u rasadnicima može se pronaći sve ono što je potrebno za uređenje jednog dvorišta i bašte. Ono što je izuzetno korisno je što su sada takve delatnosti dostupne na internetu, gde kupci mogu razgledati ponude, čitati komentare, savete i iskustva, tako da samo uz nekoliko poteza miša možete naručiti neke sadnice, koje će vam stići na kućnu adresu uz veoma ozbiljnu zaštitu kako se biljka ne bi oštetila. Cene su uglavnom pristupačne i svi će vam izaći u susret, na svako postavljeno pitanje dobićete detaljne odgovore i savete kako postupati sa određenim biljkama i kako ih negovati pa i kako ih koristiti ukoliko se radi o lekovitim.

Značaj lepo uređene bašte i dvorišta

Ako ste ljubitelj cveća u bašti i rešite da prodate kuću u nekom trenutku, verovatno ćete se zapitati kako će ta bašta uticati na cenu kuće. Da li će bašta propasti i sve vreme koje ste uložili u njeno uređenje i odžavanje biti utrošeno uzalud? Da li ima smisla da i dalje ulažete vreme u baštu iako znate da ćete prodati kuću? Zbog ovih pitanja rešili smo da istražimo i o uticaju uređenja bašte i dvorišta na konačnu cenu kuće.

I, da li uređeno dvorište i kvalitetna bašta povećava cenu kuće? Za pravog kupca, bašta koja buja može značajno povećati cenu kuće. Ali bašta zahteva dosta rada i redovnog održavanja i neke ljude može odvratiti od kupovine. Ali, ako imate malu, ali lepu baštu, to sigurno nikom neće predstavljati problem da jednom dnevno polije.

Šta možete uraditi da ulepšate baštu i da povećate vrednost svoje kuće? Prva stvar na koju se morate fokusirati je čistoća i urednost bašte. U zavisnosti od situacije i kupca, bašta može delovati kao interesantno mesto u dvorištu, kao hobi, kao mesto gde će se igrati deca, prostor za kućne ljubimce, izvor hrane ako posadite povrće i voće ili jednostavno kao skup svega navedenog. Zbog ovoga je bitno da se fokusirate na izgled i urednost vaše baste kada pokazujete kuću kupcima. U suštini, dobra bašta će povećati cenu kuće, dok će je loša zasigurno smanjiti. Uglavnom je potrebno da se sredi bašta posle zime, jer su zime poznate kao glavni krivci za svu štetu na vašem zbunju, drveću i ogradi. Sakupljanjem suvog i opalog lišća i ostalih precvetalih biljaka ćete značajno poboljšati izgled vaše bašte. Uz to je potrebno da redovno održavate i šišate travu.

Kada prodajete kuću, želite da vaši kupci zamisle kako žive u njoj i provode najlepše trenutke svoga života sa porodicom. Posađeno cveće i saksije sa šarenolikim cvećem će svakako povećati cenu vaše kuće i pomoći u vašoj nameri da je prodate. Tako da prošetajte se do lokalnog rasadnika, i vidite šta možete kupiti da ulepšate vašu baštu. Dodajte lepe ružem jer ko još ne voli ruže i uparite to sa još nekim vrstama cveća. Razmišljajte isto i o rasporedu cveća i uklapanju boja. Odlična ideja je da posadite cveće u obliku nečega. Na primer, bašta u obliku cveta je statistički pokazala da najbolje utiče na finalnu cenu kuće. Pored toga, prvi utisak kada vaši kupci vide kuću je veoma bitan, i svakako će biti bolji ako vide lepu i urednu baštu ispred kuće. To takođe znači i ako želite da postavite slike na sajtovima za prodaju. Prva slika će uglavnom biti vaša kuća od spolja i dobra bašta može ubediti ljude da kliknu na vaš oglas i pogledaju ostale slike kuće.

Još jedna odlična ideja za dodavanje duše bašti, je postavljanje stola i stolica. Ako nikad ne biste pokazali potencijalnom kupcu sobu bez nameštaja zašto biste onda pokazali baštu bez stola i stolica, možda klupica ili ljuljaške. Da bi se sto i stolica uklopili u baštu, proverite da li je moguće da se postave, a da pritom ne narušite skladan izgled prostora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *