Kako da brzo, lako i bez velikih troškova pripremite svoje dete za početak škole?

Sve ono šta prethodi polasku u školu,  iscrpni sistematski pregledi, susreti sa velikim brojem lekara, a onda i razgovori sa pedagozima i psiholozima koji su zaduženi za upis, stvaraju napetost i jednu dozu straha kako kod roditelja, tako i kod budućih đaka prvaka.

Zbog toga je od trenutka kada se dete upiše u prvi razred, pa sve do 1. septembra potrebno izvršiti brojne pripreme, kako psihičke, tako i one koje se tiču nabavke školske opreme od čega posebnu pažnju treba usmeriti da se nađe kvalitetan anatomski ranac. Prvi razred i polazak u školu nisu samo bitan događaj za dete, već je to jedan svečani trenutak za celu porodicu, celu okolinu deteta.  Zbog čega se često i pripremaju manje proslave kada deca dobijaju različite poklone, a čiji je sadržaj uglavnom i povezan sa školom. No, svaki od tih poklona izmame osmeh i sreću kod dece. I svakako, ovakve proslave i okupljanja pokazatelj su detetu da treba da se raduje, da treba da uživa i da jedva čeka taj prvi dan škole. No, to nije jedini vid pripreme koje treba obaviti, već samo jedan njihov deo.

Psihološka priprema

Najbitnije je da svoje mališane pripremite psihički na promene koje ih očekuju, na sve ono novo šta će ih dočekati tog prvog dana u školi. Najpre dete treba privići na neke osnovne radne navike, kao što je određeno vreme ustajanja i spavanja uopšte, vreme jela. Potom bi trebalo dete upoznati sa sredinom u kojoj se nalazi škola, gde i kako će učiti, kao i to da će mu se društvo izmeniti i da će steći nove drugare. Bitno je da se svaka promena predstavi kao veoma pozitivna, što i jeste, ali deca to ipak teže prihvataju, te im samu školu treba predstaviti kao jednu veliku i lepu igru. Uključite dete u svaki aspekt pripreme kao što je kupovina neophodnog pribora za školu, garderobe, ranca za školu. Takav način ponašanja rezultiraće interesovanjem deteta i prihvatanjem novonastale situacije.

Rančevi za školu

Jedan vid uključivanja za vaše dete može biti i razgledanje rančeva za školu, te kupovina onog koji je spoj funkcionalnosti i dizajna koji se detetu dopada. Na prvom mestu, kada se radi o rančevima za školu, veoma je važno da odaberete ranac koji ima ojačane kaiševe koji idu na ramena, kako se nežna dečija koža ne bi nažuljala i oštetila, te kako ne bi došlo do nastajanja nekih ranica i ogrebotina. Uz to, još bitnija stavka jeste to da ranac za školu ima potporu za kičmu, jer je dečija kičma u tom uzrastu u najvećem razvoju, pa treba veoma voditi računa o tome da je ništa ne krivi i postavlja u neprirodan i pogrešan položaj. Postoje različiti rančevi za školu, pa tako možete da se odlučite i za one sa točkićima i šipkom uz koju se ranac vuče, što omogućava detetu da težak ranac ne nosi na leđima, već da većina tereta bude na zemlji. Sam izgled ranca će zavisiti od toga da li birate rančeve za dečake ili rančeve za devojčice, ali taj izbor ipak prepustite detetu, jer je deci tog uzrasta ekstetski faktor ipak najvažniji.

I za kraj: razgovarajte sa svojim detetom. Pokušajte da saznate koji su strahovi koje vezuju za školu. Podelite neka svoja iskustva sa njim. Biće to idealna prilika da se povežete i provedete kvalitetno vreme zajedno.

Pročitaj i: Kako se dete sprema za polazak u školu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *