Kako se dete sprema za polazak u školu?

Deca sa uzbuđenjem čekaju prvi dan škole, a za celu porodicu je to podjedanako srećan i stresan događaj. Pre svega, pitaju se kako će se njhovo dete snaći u školi.

Dobri i kvalitetni rancevi za skolu – zlata vredni

U uzrastu kada se kreće u prvi razred dečija kičma je najosetljivija, težina ranceva za skolu je od pet do deset kilograma što je za mladu kičmu ogroman teret. Međutim, teret u rancevima za skolu je neminovan ali je i neophodan.

Zato prilikom odabira ranceva za skolu imajte ovo u vidu i birajte anatomski koji je ojačan i obložen antomskim jastucima koji savršeno prijaju kičmi. Cena ovakvih rančeva je malo veća od standarnih neanatomskih.

Imajte na umu da će taj ranac vaše dete nositi celu školsku godinu ili duži niz godina kao i da njega posle može naslediti drugo dete. Malo veća investicija na samom početku se kasnije višestruko isplati. Sa ovakvim rancevima za skolu pored toga što ćete kasnije dosta uštedeti, ne rizikujete zdravlje svog deteta koje je najbitnije na svetu. Normalan i pravilan razvoj je želja svakog roditelja.

Proizvođači anatomskih ranceva za skolu su se pored kvaliteta i zdravlja, trudili da budu primamljivi za svaku devojčicu i dečaka, tako da se deca lako odlučuju za takav ranac.

Omiljeni crtani junaci devojčica i dečaka su glavni animatori da se dete odluči baš za taj ranac. Lepa školska torba može biti i odličan motivator za bolje uspehe u školi.

Pripreme za školu ali i za život – od najranijeg doba

Deca se za školu pripemaju od rođenja, gde je bitno da se sa decom razgovara o nekim životnim okolnostima i trebalo bi stalno da mu se čita. Život koji se živi je previše brz i deca imaju sve manje prilika da rade svojim prstićima i tako razvijaju svoju mehaniku. Dosta gledaju televiziju i igraju kompjuterske igrice te je tako njihova pažnja sve manja.

Obavezno pohađanje predškolske ustanove uvedeno je od 2006. godine za decu koja nisu išla u vrtić.  Međutim, važno je i to šta se uči kod kuće, kako usvaja modele ponašanja, govora, kako upoznaje svet oko sebe i rešava probleme.  Da znaju čemu nešto služi, da vežu pertle, kako se uzgaja hrana…

Zašto je to bitno? Bitno je pre svega zbog razvoja logičkog načina razmišljanja i da znaju da postoji neki proces. Naučite dete da čuje i razume druge. Saslušajte pažljivo svoje dete kako prepričava neke događaje, kako priča o nekim svojim drugarima iz vrtića jer tu možete imati priliku da sa detetom razgovarate na razne teme koje mu tokom života mogu značiti, a bitno je da to usvoje dok su mali.

Vodite svoje dete na mesta gde su neka nova njemu nepoznata deca, jer ćete tako imati priliku da vidite kako se ono upoznaje sa drugom decom i kako sa njima razgovara. Razvijenu motoriku, bogat fond reči, samostalno osmišljanje neke igre je dobro da dete ima pre polaska u školu. Stvarajte radnu naviku svom detetu, jer je ona neizmerno bitna za čitavo školavanje.

Treba leći i ustati na vreme kako bi dete imalo vremena da doručkuje i smireno ode u školu, tako će u praćenju školske nastave biti skoncentrisanije i usmerenije na zadatke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *