am kategorija

Skockajte budžet i gledajte da položite za BE kategoriju

Svaki vozač se sigurno susreo sa problemom da mu u nekim situacijama zatreba prikolica kojom bi prevezao veću količinu stvari koja u automobil ne može da stane.

Polaganje za BE kategoriju je neophodno da bi mogli da upravljate i prikolicom u saobraćaju pa bi na vreme trebalo da obezbedite i ovu dozvolu.

Šta predstavlja BE kategorija?

Polaganje za BE kategoriju omogućava da se vozi prikolica mase od 750 kg do 3.501 kg. To se konkretno odnosi na ukupnu masu prikolice sa teretom pa ovo treba posebno uzeti u obzir pri opterećenju i bezbednom uključenju u saobraćaju.

Možete voziti prikolicu sa jednom ili dve osovine, BE kategorija se odnosi samo na masu prikolice za koju imate dozvolu da je uključite u saobraćaj.

Treba znati da je polaganje za BE kategoriju više od učenja pravilne vožnje u saobraćaju već obuhvata brojne druge smernice koje obezbeđuju sigurno prenošenje tereta.

Naučićete da ne može svaki automobil da vuče istu težinu prikolice. Strogo je kažnjivo u saobraćaju opteretiti vozilo opterećenjem preko dozvoljenog.

Nije isto da li prikolica ima svoju kočnicu ili nema. Automobil može da vuče prikolicu sa kočnicom koja je 3x opterećinija nego što je ona bez kočnice. Nije reč samo o vučnoj snazi već i o stabilnosti, ali i mogućnosti bezbednog zaustavljanja u vožnji.

Instruktori daju smernice i o pravilnom opterećenju kuke i kako da rasporedite teret na prikolici da bi automobil mogao da je povuče.

Polaganje za BE kategoriju

Da bi bili vožači vozila sa priključnim delom i apliciranje za polaganje za BE kategoriju morate imati:

 • položenu B kategoriju 
 • minimum 21 godinu života 
 • trajnu dozvolu

Od dokumenata se prilaže:

 • lična karta na uvid
 • dokaz o posedovanju B kategorije za vožnju
 • lekarsko uverenje

Sam proces obuke podrazumeva 7 časova praktične vožnje u saobraćaju bez teoretskog dela obuke.

Polaganje za BE kategoriju se vrši pred komisijom na poligonu i polaganje u gradskoj vožnji. Kada se uspešno završi polaganje menja se dozvola i u nju se dodaje i ova kategorija.

Ko ima staru dozvolu koju je dobio pre primene novih propisa automatski uz B kategoriju ima i BE dozvolu za vožnju, ali novi polaznici moraju da prođu posebnu obuku.

Pravilni koraci za bezbednu vožnju prikolice

 1. proverite težinu prazne prikolice
 2. proverite koliko prikolica sme da se optereti i koliko vi kilograma želite da prevezete
 3. proverite da li je ukupna masa do 3.500kg i da li se uklapa u BE kategoriju
 4. proverite koliko je opterećenje koje vaš automobil sme da prevozi
 5. pažljivo rasporedite teret u prikolici i nemojte da najveća težina bude na prednjoj strani, kod kuke, jer se tako automobil i kuka dodatno opterećuje
 6. pročitajte sve preporuke o pravilnom opterećenju vozila: koliko sme da se optereti zadnja osovina, koliko sme da bude pritisak u gumama…

Učestvovanje u saobraćaju sa motornim vozilom znači veliku odgovornost svakog vozača. Ako niste obavili polaganje za BE kategoriju nemojte da vozite prikolicu težu od 750 kg jer je neophodno da imate obuku za pravilnu vožnju. Umesto toga raspitajte se u auto školi za mogućnost obuke i za kratko vreme postanite kvalifikovan vozač.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *