Prednosti radijatora kao grejnih tela

Imati mnogo koristi od grejanja pomoću radijatora. Međutim, mora se napomenuti da mnoge od ovih istih pogodnosti možete pronaći i kod drugih vrsta grejača. Ali, krenimo redom.

Radijatori za grejanje su sigurni!

Prvo i najvažnije, glavna prednost je nivo sigurnosti koji se nudi krajnjem korisniku. Mnogi prenosni radijatorski grejači isporučuju se sa senzorom nagiba, koji smanjuje snagu ako je radijatorski grejač neuravnotežen. Grejači takođe dobro zadržavaju toplotu, što ih čini idealnim za dužu upotrebu.

Iako još uvek nije poželjno ostavljati zapaljive materijale prevučene preko njihovih površina da se osuše, oni su mnogo manje u opasnosti od požara za razliku od drugih oblika grejača, poput grejača prostora koji zahtevaju više sigurnosti. I na kraju, ne emituju štetne mirise, gasove ili hemikalije kada se koriste, za razliku od mnogih plinskih grejača kojima je potrebna ventilacija.

Napomena: Neki radijatori za grejanje će se zagrejati kada počnu proizvoditi toplotu.

Manje održavanja!

Grejači radijatora takođe zahtevaju mnogo manje održavanja nego što to rade mnogi njihovi konkurenti. Ne sadrže gorivo koje treba zameniti, a ventilacija ne ugrožava toplinu. Obavezno kupite onaj koji ima ugrađeni termostat koji se može podesiti, jer će to sprečiti rasipanje toplote i smanjiti ukupnu potrošnju energije.

Pouzdani su!

Većina radijatora važi za izuzetno pouzdana grejna tela. Ako ste danas u svoj dom instalirali radijator od livenog gvožđa, verovatno će trajati godinama i godinama, a u nekim situacijama možda i decenijama. To nije uvek slučaj, zato bi trebalo temeljno istražiti svaki proizvod i marku pre nego što krenete u odabir nove grejne jedinice.

Nedostaci radijatora kao grejnih tela

Uprkos brojnim blagodetima, radijatori takođe imaju niz svojih nedostataka. Za neke ovo možda nije velika stvar, ali vredi napomenuti da bi se na vreme izbegla moguća neprijatna uznenađenja.

Mogu postati veoma bučni!

Neki radijatorski grejači, posebno parni, mogu vremenom postati bučni. Ako živite u starijoj kući sa starim radijatorima u uglu, onda ste verovatno čuli nasumične zvukove koji dolaze iz vaše grejne jedinice. To može uključivati škripanje, lupanje i zviždanje. Ovi nepoželjni zvukovi postaju veoma dosadni za mnoge vlasnike kuća. Ako ovo doživljavate, bilo bi pametno pozvati vodoinstalatera da proveri o čemu se radi.

Potreban je protok vazduha!

Još jedan nedostatak radijatora je taj što mora imati odgovarajući protok vazduha oko jedinice kako bi efikasno rasejao toplotu u prostoru. Bez ovog protoka vazduha nemoguće je temeljno zagrejati dom. Naravno, radijatori različite veličine će stvoriti različite količine toplote. Ali, stvaranje toplote nije problem, naročito ako imate ograničen prostor ili ako oko grejne jedinice nema gužve. 

Vrući na dodir!

Najveći nedostatak jeste taj što će se neki radijatori jako zagrejati kad počnu da proizvode toplotu. Ako se bešto nađe u dodiru sa radijatorom, poput zavesa ili kauča, može se oštetiti ili zapaliti. Ako vaša deca ili kućni ljubimci dodirnu grejnu jedinicu, mogu se opeći. Iako to nije slučaj sa svim radijatorima, to je definitivno nešto o čemu bi trebalo voditi računa kada istražujete koji je radijator najbolji za vas.

Pažljivo sa kupovinom, jer koliko god da želite da uštedite, imajte na umu da je kupovina novih grejnih tela investicija na dugi rok, te nemojte mnogo kalkulisati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *