Ove stvari ćete morati da kupite svom školarcu

U školu se ne može bez udžbenika i školskog pribora, to je svima jasno. Međutim, ove stavke su svake godine ozbiljan udar na budžet svake porodice koja ima jednog ili više školaraca.

Nećemo govoriti o odeći i obući, opremi za fizičko, ekskurzijama, izletima i mnogim drugim troškovima koje prate školovanje deteta. U ovom tekstu se bavimo izborom školskog pribora, odnosno time šta je ono što je neophodno kupiti svkom školarcu.

Pernice i rančevi

Pernice i rančevi služe upravo da bi čitav školski pribor bio spakovan i spreman za nošenje u školu. Pernice su za čuvanje manjeg školskog pribora: olovki, bojica, gumice, šestara, lenjira, flomastera, dok rančevi služe da se u njima nosi preostali školski pribor – perrnice i sveske, kao i udžbenici. Izbor je veći nego ikada, deci je veoma važno kako će izgledati i najviše se raduju njihovom izboru. Ujedno, oni su i najskuplja stavka, ali se ne kupuju tako često i ukoliko se uloži u kvalitet, mogu trajati i po nekoliko školskih godina.

Olovke i sveske

Olovke i sveske (teke) čine osnovu školskog pribora, u najviše situacija dovoljno je imati samo olovku i svesku kako bi se uspešno radilo na školskom času. Izbor olovki je danas mnogo veći nego ranije, deca su u mogućnosti da biraju olovke u svim bojama i sa raznim motivima. Isto važi i za hemijske i tehničke olovke. Svaka olovka kao vernog pratioca ima gumicu. Međutim, postoji nešto što učenici vole više od običnih olovki, a to su: olovke u boji, gel olovke, flomaseteri i markeri.

Sveska je bitno koliko i olovka, setite se samo koliko su se nastavnicni ljutili što neki učenici nemaju sveske, možda deluje banalno, ali zaista je važno. Sveska i olovka jesu najvažniji školski pribor. Bez sveske nema praćenja izloženog gradiva, nije dovoljno da učenici samo slušaju na času, već i da s vremena na vreme hvataju one činjenice koje se učine njima bitnim, a naročito za one koje nastavnici više putu naglašavaju i sami pišu na tabli. Takođe, ne sme se forsirati apsolutno beleženje od reči do reči nastavnika, jer onda je udeo praćenja učenika vrlo nizak. Učenici se moraju osposobljavati za hvatanje beleški tako da ono ne remeti njihovu svesnu aktivnost na času. Sveske su takođe omiljeni školski pribor, jer su zastupljene u najrazličitijim dezenima i slikama, pa kupovina njih za đake predstavlja pravo uživanje; svi vole da imaju lepe sveske!

Pribor za likovno

Nema deteta koje ne voli predmet likovne kulture. Učenik ne može biti spreman za čas likovne kulture ukoliko nema preporučen školski pribor , a to je: blok za crtanje, olovka, bojice, gumica, tempere ili vodene boje, paleta, posuda za vodu i četkice.  Na časovima likovne kulture učenici se upoznavaju sa različitim tehnikama crtanja i slikanja sa čime ih suočavaju njihovi nastavnici i upravo iz tih razloga učenici moraju biti pripremljeni na pravi način, jer ih nastavnici često iznenade određenim trikovima pa onda zajedno rade tom tehnikom na času ili jednostavno nastavnici upute učenike u rad, te ih obaveste šta je potrebno poneti za sledeći čas. Setite se samo kolaž papira, koliko smo voleli da ih seckamo…

Jedan retro savet – šper (oto) ploča

Šper ploča ili poznatija kao oto ploča među decom, je pored ostalog pribora must-have svakog školarca od petog razrada pa naviše kada se deca suočavaju sa tehničkim obrazovanjem. Međutim, šper ploča je neverovatno korisna stvar za u kući, zato nije na odmet imati dve-tri viška. Pored svoje praktične funkcije, šper ploča ispunjava i umetničku funkciju; pustite mašti na volju, probudite dete u sebi i igrajte se! Od šper ploče možete napraviti raznovrsne dekorativne predmete ili jednostavno crtajte i slikajte po njima. Da biste crtali/slikali na šper ploči pored ploče potreban vam je i preostali školski pribor: olovke, gumice, bojice, tempere, vodene boje, lenjir… A ako želite da majstorišete i pravite od šper ploče neke predmete (na primer – podmetači za šolje), nemojte zaboraviti na testericu i lepak koji su vam za to potrebni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *