Nove vs. polovne auto gume

Jeste li znali da zakon zabranjuje uvoz polovnih auto guma? Kazne su jasno definisane zakonom, ali izgleda da se zakon ne poštuje. Na našem tržištu se i dalje mogu pronaći u prodaji polovne auto gume. A na sve to treba dodati da se ipak više proda polovnih nego novih guma u toku godine. Paradoks, zar ne?

Jasno je da stare auto gume nisu bezbedne, one mogu da dovedu u pitanje živote svih učesnika u saobraćaju. Naime, pri velikim brzinama stari, polovni pneumatici mogu da puknu tokom vožnje, a onda nema nazad.

Najčešći razlog za kupovinu polovnih guma i često presudan jeste manjak novca. Ali to ne sme nikako da bude razlog, jer se dovodi u pitanje ne samo život vozača nego i svih ostalih ljudi koji učestvuju u saobraćaju. Nove auto gume mogu da se kupe i na nekoliko rata, a uz to imaju i garantni rok. Sa polovnim pneumaticima se nikad ne zna. Mogu da traju celu sezonu, a mogu da puknu već pri prvoj vožnji. Najkvalitetnije gume, uslugu i mnogo pogodnosti možete pronaći u Beoguma prodavnicama.

Kako stižu polovne gume na srpsko tržište?

Polovni pneumatici se u Srbiju uvoze iz zemalja Zapadne Evrope. Bez naročite kontrole ulaze u Srbiju, a nekoliko je osnovnih razloga kako polovne gume stižu do srpskog tržišta.

U Zapadnoj Evropi gume se bacaju na otpad kada su oštećenje usled nekog defekta. Takođe, polovne gume završavaju na otpadu i u slučaju udesa ako su ostale ispravne ili u situacijama kada automobil dotraje, pa se onda gume skinu.

A u Srbiji vladaju predrasude da su evropski vozači razmaženi i da veoma često menjaju pneumatike. Zato sve one gume koje u našu zemlju stignu sa teritorije Zapadne Evrope se najpre protektiraju. Stručno i dobro obavljeno protektiranje produžava vek gumama.

Broj polovnih guma na našem tržištu raste

Iako na godišnjem nivou u Srbiju stigne preko 300 000 polovnih guma, samo nekih 2000 guma završi na protektiranju. A naši vozači često greše, jer ne umeju tačno da procene kada su gume valjane, a kada ih je potrebno posebno prekontrolisati.

Pošto polovne auto gume ne podležu nikakvom kontrolisanju, onda nikada vozač nije siguran u kakvom su stanju pneumatici i kroz šta su sve prošli. Ipak, ni nove gume nisu neuništive. U zavisnosti od karakteristika svake gume, proizvođači ih konstruišu tako da mogu da se prilagode velikim brzinama, a ipak nijedna guma nije otporna na rupe ili ivičnjake i na loše stanje i uslove puta.

Bezbednost kao imperativ svakog vozača

Pre nego što se odlučite za kupovinu polovnih guma prvo mislite na bezbednost u saobraćaju. Naime, svakom vozaču na prvom mestu treba da bude sigurna i bezbedna vožnja. Polovni pneumatici nisu sigurni.  Zato nemojte da mislite kako ćete njihovom kupovinom uštedeti.

Zapravo, možda i hoćete, ali na kratak rok. Ako razmišljate dugoročno, onda su nove auto gume vaš prvi i jedni izbor. Nažalost, mnogi vozači se još uvek vode time da potroše što manje novca, ali nije to rešenje. i nemojte da očekujete da neki preprodavac auto guma mnogo brine o kvalitetu polovnih pneumatika, jer njegov posao je da zaradi. Imajte to na umu prilikom donošenja odluke o kupovini pneumatika i ne zaboravite da bezbednost nema cenu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *