hrana za pse

Kvalitetna ishrana kod pasa nije uvek i najskuplje rešenje

Dosta je polemika oko toga kako treba da izgleda pravilna ishrana pasa, da li ishrana treba da bude takva da pas treba da jede sve ono što nađe u svojoj okolini i prirodi ili ta ishrana treba da bude bazirana na industrijskoj hrani za pse. Pa često oni koji se odluče za kupovnu hranu idu na najskuplje varijante plašeći se da ne pogreše. Ovo može stvoriti dosta zablude i nedovoljno informisanosti vlasnika.  Briga o psu je zapravo velika odgovornost. Važno je da isrhana bude redovna, štenad treba hraniti više puta u toku dana ali količine treba da budu dozirane.

Prevelik unos hrane je jako loš kao i premali unos. Slaktkiše, začinjenu hranu, kosti, crnu čokoladu ne treba davati psu jer ovo nije hrana za pse. Pas treba da konzumira proverenu i adekvatno energetski izbalansiranu hranu. Veliki je izbor na tržištu, pa valasnici mogu doći u dilemu koja je to hrana najbolja za njihovog ljubimca.

Od ishrane potiče sve. Ukoliko se konzumira neadekvatna hrana za pse to može stvoriti veliki broj posledica, kao što je opadanje dlakaka, retka stolica, povraćanje, pojava alergije… Svaki obrok mora biti adekvatno pokriven sa mineralima, vitaminima, ugljenim hidratima i protenima.

Nepravilna ishrana moše dovesti do gojaznosti

Često se javlja gojaznost kod pasa što je naznaka da se nešto u ishrai radi loše. Gojaznost stvara opterećenje za organizam i može uticati na kvalitet i dužinu života. Sa godinama telesna težina kod pasa treba da se smanjuje kako bi se zadržala vitalnost. Takođe, kao i kod čoveka javlaju se neke tipične bolesti od posledica gojaznosti kao što su kardiovaskularni problem i dijabetes.

Štenci bi trebalo da sisaju majčino mleko do neke svoje četrvte nedelje, kada bi trebalo da pređu na dohranu granulama.  U toku dana štenci se hrane od četiri do pet puta dnevno sa doziranom količinom hrane. Vremenom se kolčina i vrsta hrane koriguju. Do drugog meseca života koristi se hrana za pse Papi, kasnije se prelazi na Junior do dvanaestog meseca ili petnaestog, sledeći korak je hrana za odrasle pse. Neće se ista hrana koristiti za sve pse, srazmerno rasi, veličini i starosti kombinuje se i hrana za pse. Zato sve ove stavke treba imati u vidu prilikom ishrane.

Hrana za pse u granulama je dobra i sa te strane, jer je enertetski dobro potkovana za vašeg psa. Dakle u njenom sastavu ima sve što je neophodno za pravilnu i adekvatnu ishranu. I nisu vam potrebi dodaci u ishrani. Ova hrana je takođe ispitana i o njenom sastavu i kvalitetu se brinu stručna lica. Konsultacija sa veterinorom oko izbora hrane za pse nije na odmet, savet stručnjaka vam uvek može dodatno koristiti i značiti.

Vaš četvoronožni prijatelj zaslužuje da živi zdravo svoj život, koji sa adekvatnom hranom za pse može da bude produžen. Kvalitet hrane je jednak kvalitetu života psa. Zato dobro brinite o njegovom stomaku. On je uvek uz vas, zato mu dajte uvek najbolju i najkvalitetniju hranu.

Nemojte pripremati hranu za pse u kućnim uslovima, jer koliko god se vi trudili da tom pripremom stvorite vrhunski kvalitet to nikada neće biti dobro ili bolje od industijske hrane za pse. Hrana za pse koja se može kupiti u bilo kom marketu ili pet šopu je mnogo bolji izbor za stomak vašeg psa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *