Koje probleme izaziva štitna žlezda?

Nervni sistem, rad srca, poremećaj metabolizma, ali i reproduktivna sposobnost kod žena može da bude poremećena ukoliko se hormoni štitne žlezde pojačano ili smanjeno luče.

Rizik od poremećaja u radu ove žlezde mogu da smanje namirnice koje su bogate jodom, dok na rad štitne žlezde posebno utiče stres.

Štitna lezda utiče na mnoge procese u organizmu. Ona reguliše telesnu temperature, rad srca i metabolizma, ali i utiče na nervni sistem. Takođe, utiče i na kvalitet kože i kose, kao i na njihov izgled.

Da li znate gde se nalazi ova mala žlezda?

Na prednjem delu vrata, između ključne kosti i grkljana smeštena je štitna žlezda koja i te kako veliku ulogu ima u regulisanju rada našeg organizma i zato je treba redovno proveravati.

Ako se premalo ili previše luče hormoni tiroksin i trijodtironin mogu nastati brojni poremećaji u samom organizmu.

Obavezno dajte krv na anaizu!

Ako sumnjate da je došlo do nekog problema u vašem organizmu, najbolje bi bilo da date krv na analizu. 

Pomoću ove analzie uspostaviće se tačna dijagnoza, a ako se ustanovi da je došlo do poremećaja u radu nekih organa, nakon analize lekar će moći da vam preporuči odgovarajuću terapiju. 

Na osnovu analize krvi utvrđuje se tačan nivo hormona i tačno se saznaje da li sa žlezdnom nešto nije u redu.

Simptomi u poremećaju rada štitne žlezde

Ako primetite da vam je puls ubrzan, da vam srce iznenada lupa i da se brzo i lako zamarate, onda bi najbolje bilo da proverite štitnu žlezdu. 

Neki od simptoma pojačanog lučenja ovog hormona jesu i poremećaj u spavanju, lako i brzo zamarenje i mršavljenje. 

Kada je lučenje hormona pojačano, onda dolazi do naglog gubitka kilograma, ali se javlja i preosetljivost na toplotu, kada je lučenje hormona smanjeno onda je javlja izrazira zimogrožljivost i prekomeran broj kilograma.

Kada je reč o psihičkim problemima, najčešće se u oba slučaja javlja zaboravnost koje najpre primete ljudi iz okoline, pa tek onda osoba koja ima problem sa štitnom žlezdom.

Kontrola je najbolja preventiva!

Analizom krvi ne može se detaljn utvrditi da li je samo reč o uvećanju štitne žlezde ili možda postoje i neki čvorići i izrasline.

S obzirom na to da žene češće imaju problem sa tiroidnom žlezdom, one bi trebalo i veću pažnju da posvete preventivi i da idu na redovnije kontrole. Posebno se to odnosi na dame koje planiraju porodicu, jer ova žlezda utiče i na plodnost i na menstrualni ciklus.

Iako se još uvek ne zna koji su tačni uzroci poremećaja u radu štitne žlezde, poznato je da ključnu ulogu ima nasledni faktor. Takođe, ozbiljni faktori rizika jesu i stres, kao i hronične infekcije žlezde. 

Normalan rad štitne žlezde omogućava dovoljna količina joda u organizmu, a to znači da u ishrani treba više koristiti jodiranu so, šargarepu, brokoli, ali i morsku ribu koja se priprema sa što manje masnoće.

Ako već sumnjate na neki problem sa hormonima, obavezno ih prekontrolišite, dajte krv na analizu, jer se ne kaže slučajno u našem narodu. bolje sprečiti nego lečiti. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *