Koje je najisplativije grejanje i šta izabrati?

U zimskim danima kada nam je neophodno da se zagrejemo uvek se pitamo da li je grejanje koje koristimo naš najbolji izbor, a najviše nas interesuje da smanjimo toškove koje izdvajamo za grejanje. Pitamo se koje je jeftino grejanje i koji tip grejanja izabrati. Sagledajmo razne vrste grejanja i njihove prednosti i mane.

Centralno grejanje

Centralno grejanje omogućava ujednačenu temperaturu u svim prostorijama. Samo održavanje sistema je obezbeđeno tako da svako domaćinstvo koje koristi centralno grejanje ne mora da brine o održavanju instalacija i samog sistema. Centralno grejanje ne stvara dodatne troškove za one koji ga koriste. Mana ovog načina grejanja je ta da se računi za grejanje plaćaju tokom cele godine, a ne samo tokom zimskih meseci kada se koristi. Isto tako ga je nemoguće tokom grejne sezone isključivati i uključivati po potrebi, nego ono radi uvek istim intezitetom.

Toplotne pumpe i jeftino grejanje

Savremeni način grejanja su toplotne pumpe za koje se smatra da štede potrošnju energije čaki za 80 posto. Ove pumpe koriste toplotu podzemnih voda, vazduha ili zemlje za grejanje, kao i za hlađenje. Smatra se da se ušteda u električnoj energiji korišćenjem toplotnih pumpi ne odražava odmah po instaliranju sistema, već nakon nekoliko godina njihovog korišćenja.

Sistem toplotnih pumpi koje koriste toplotu podzemnih voda su velika početna investicija. Ulaganje u ovu pumpu se isplati nakon najmanje pet godina jer se tad računi za struju smanjuju i  50 posto. Ove pumpe koje rade po sistemu voda-voda rade podjednako dobro i na visokim i na niskim temperaturama u odnosu na sistem pumpi koje koriste energiju iz vazduha.

Pumpe koje koriste toplotu vode su efikasnije, ali i skuplje od pumpi koje koriste vazduh i njihovo održavanje je složenije  zbog toga što izmenjivači toplote koji se vremenom zagreju moraju da se čiste i održavaju. Toplotne pumpe koje koriste vazduh praktično se ne održavaju jer jednom napravljena instalacija radi kao klima uređaj godinama.

Korišćenje TA peći

Prilikom korišćenja TA peći je praktično to što one ne zauzimaju previše mesta u prostoru, ali bi ipak trebalo izdvojiti posebno mesto za njih. Kod TA peći se smanjuju troškovi grejanja zbog noćnog punjenja koje se dešava po jeftinijoj tarifi struje. Međutim, značajan porast troškova se dešava ukoliko postoji potreba za dnevnom dopunom.

Prednosti i mane klima uređaja

Obično klime koristimo za hlađenje prostora tokom letnjih dana, međutim, one se mogu koristiti i kao grejno telo.  Kod njih je relativno mala potrošnja električne energije. Prednost im je što mogu da se programiraju i da se automatski isključuju i uključuju, a daljinskim upravljačem se kontroliše njihov rad.  Mana kod klima uređaja je da ne mogu da zagreju dobro sve prostorije sem one u kojoj su ugrađene, pogotovo kada je raspored prostorija nepogodan.

Električne grejalice

Električne grejalice mogu biti veoma praktičan izbor grejnog tela zato što imaju mali početni trošak. Isto tako su praktične i zbog uštede prostora.  Elekrtrične grejalice ipak imaju visok utrošak električne energije i ne mogu da zagreju veći prostor pa nisu pogodne za dugoročnu upotrebu. One su idealne za kratko i brzo dogrevanje prostorije. Najčešća mana koja se ističe kod grejalica je to što se temperatura u prostoriji  brzo spušta nakon što se uređaj isključi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *