Koja su danas najčešća oboljenja kičmenog stuba?

 

Danas veliki broj ljudi ima neki problem sa kičmom. On može nastati još u najranijem detinjstvu ili u periodu adolescencije, ali isto tako se može javiti tokom života, u srednjim godinama, ili u starosti. Dakle, širok je dijapazon kada se govori o starosnoj dobi čoveka i nekoj vrsti oboljenja kičmenog stuba. 

Međutim, danas su sve više prisutni deformiteti kičmenih pršljenova koji nastaju upravo kao posledica savremenog načina života čoveka. Ovde pre svega mislimo na činjenicu da se većina poslovnih aktivnosti danas obavlja sedenjem i radom na računaru, bilo da radite u školi, privatnoj firmi ili nekoj javnoj instituciji. Dakle, razvoj IT-a je sa jedne strane dosta olakšao i skratio vreme za obavljanjem raznih poslovnih delatnosti, ali je takođe na neki način uticao da  se sve više radno aktivnog stanovništva tokom nekog vremena javi sa određenim problemom sa leđima. 

Sa bolovima u leđima morate biti obazrivi. To znači da bol koji već duže vreme osećate ne biste trebali zanemarivati. Umesto toga, najbolje bi bilo da se obratite svom lekaru koji će vas nakon pregleda uputiti specijalisti. 

Diskus hernija spada u grupu najčešćih oboljenja kičmenog stuba

Kod diskus hernije postoje dva tipa oboljenja. Prvi se odnosi na bol donjeg tj. lumbalnog dela kičmenog stuba i podrazumeva da se pacijent javlja kada već duži vremenski period oseća neprijatnu vrstu bola upravo u ovom delu leđa, koji se spušta ka zadnjoj strani butine i doseže sve do prstiju na nogama. Pored osećaja bola, najčešće se javlja utrnulost i ukočenost pa pacijenti ne mogu redovno da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti.

Druga vrsta se naziva cervikalnom diskus hernijom i podrazumeva pojavu bola u vratnom delu kičmenog stuba koji se dalje širi na ruke. 

Oba tipa oboljenja se danas vrlo uspešno leče neoperativnim metodama. Mnogi fizioterapeutski centri pružaju usluge raznih tretmana koji su pokazali itekako uspešnim u lečenju ovog oblika bolesti kičmenog stuba. 

Spondiloza se takođe nalazi na samom vrhu liste kada govorimo o bolesti kičme

Sa aspekta savremene fizikalne medicine, poznato je da mišići čoveka, kao i njegovi diskusi i pršljenovi tokom vremenom stare. To je jedno normalno stanje i mi povodom toga ne možemo ništa specijalno učiniti. Takođe, poznato je da ukoliko se dovoljno ne krećemo tada može doći do nekog vida degenerativnih promena pa se neretko u toj fazi pacijenti javljaju doktoru sa nesnosnim bolovima kako u slabinskom, tako i vratnom delu kičmenog stuba. Tada se već može reći da ste oboleli od spondiloze.

Iako sama reč na mnoge može ostaviti utisak da je reč o jednoj vrlo ozbiljnoj bolesti, to ipak nije slučaj. Medicina je toliko napredovala da se danas pacijenti koji su oboleli od spondiloze veoma uspešno mogu oporaviti od iste pomoću fizikalnih terapija kao i terapeutskim masažama. 

Pored diskus hernije i spondiloze postoji još niz drugih oboljenja koja u zavisnosti od trenutnog stanja pacijenta mogu ukazivati na laku vrstu zdravstvenog problema koji se vrlo brzo može rešiti brojnim neoperativnim metodama, ali isto tako i na ozbiljnije stanje koje može ukazivati na to da je potrebno obaviti operaciju kod pacijenta. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *