Knjige koje svaki početnik ribolovac treba da pročita

Da li ste početnik u ribolovu ili ste iskusni pecaroš? Ako ste počeli da se bavite pecanjem iz hobija i sada želite dodatno da proširite svoja znanja, mi smo odlučili da vam pomognemo.

Dobro je poznato da pravog ribolovca ne čini samo odlična ribolovacka oprema, već je u igri mnogo toga. Zato smo pripremili spisak zanimljivih knjiga koji će vam pomoći da steknete nova znanja o ribolovu kako biste znali na koju stranu da usmerite svoj budžet.

“Ribe i ribolov u slatkim vodama”, Mihajlo Ristić

Poznati ihtiolog Mihajlo Ristić svoje delo “Ribe i ribolov u slatkim vodama” napisao je još davne 1977. godine. Poznato je da je Ristić dugi niz godina proučavao ribe i sticao praktična i teorijska znanja, pa je u svoje delo pretočio najbitnije teme koje svaki pecaroš mora i treba da savlada, nauči i zna. Poseban je akcenat na upoznavanju vrsta ribe i njihovih staništa, ali i osobina ribljih vrsta. Pošto se čitalac upozna sa ribljim svetom, onda na red dolaze korisni saveti o samom mehanizmu pecanja, pominje se i ribolovačka oprema i način na koji ona treba da se koristi, al ii vreme pogodno za ribolov, kao i načini na koje se ulovljena riba treba čuvati. 

,,Enciklopedija ribolova na rekama i jezerima“, Aleksandar Ardeljan

Aleksandar Ardeljan u svojoj knjizi ,,Enciklopedija ribolova na rekama i jezerima“ detaljno opisuje osnove ribolova, a posebno se bavi tehnikama ribolova i smatra da je kvalitetna ribolovačka oprema pa daje opis pribora za pecanje, kao i mamaca. U knjizi je prikazano i 13 ambijentalnih Celina sa ukupno 180 ribolovnih terena na vodama na še zemlje, a takođe opisuje i riblji svet koji se javlja na našim prostorima.

Naime, u knjizi je data anatomija i fiziologija riba, a prikazane sui  53 najtipičnije vrste riba koje se nalaze u vodama Srbije. na kraju knjige dato je i nekoliko praktičnih saveta kako najbolje pripremiti riblje specijalitete.

,,Ribe i sportski ribolov na slatkim vodama“, Siniša Slavnić

Slaviša Slavnić je svoju knjigu ,,Ribe i sportski ribolov na slatkim vodama“ podelio u tri dela. U prvom delu opisane su slatkovodne ribe kako bi čitaoci stekli neophodna znanja o njima, njihovim specifičnostima i načinu života. U drugom delu predstavljen je sportski ribolov, kao i njegove tehnike i vrste. Ako ste avanturistički raspoloženi onda će vam knjiga sigurno dati ideje koje biste turističke potencijale mogli da posetite kako biste bolje upoznali našu zemlju i njene krajeve. Treći deo knjige bavi se najboljim kulnarskim ribljim specijalitetima i načinima pripreme.

,,Tajne ribolova 1 i 2“, Aleksandar Dakić

,,Tajne ribolova 1 i 2“ delo su Aleksandra Dakića i predstavljaju pravu riznicu znanja za sve pecaroše početnike, ali su odlično štivo i za one iskusne ribolovce. U prvoj knjizi opisane su metode ribolova, tehnike kojima se riba primamljuje, al ii vrste ribe i tehnike za pripremu bojlija. U drugoj knjizi opisana je ribolovačka oprema, posebno štapovi za pecanje, al ii nove tehnike ribolova, itd.

Eto, mi smo vam predočili nekoliko knjiga. Ako ste strasni ribolovac i želite svoja znanja dodatno da unapredite, evo prilike. Zato trk po svoju omiljenu knjigu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *