Kako skockati budžet za adaptaciju i renoviranje prostora?

Adaptacija i renoviranje stambenog ili poslovnog prostora je proces koji zahteva vreme i novac. Zato je važno napraviti dobar plan na osnovu kog možete da procenite koliki vam je budžet potreban. I morate misliti na sve. Od toga kako da video nadzor koji ugrađujete bude maksimalno efikasan, do toga da elementi u vašim prostorijama budu savršeno ukomponovani.

Pored toga, mnogo firme specijalizovane za adaptaciju, renoviranje i sve poslove koji prate ovaj proces, rade besplatne procene, pa na osnovu obima posla i neophodnog materijala mogu utvrditi koliko će vas okvirno koštati uređenje određenog prostora.

Iako renoviranje podrazumeva čitav niz dodatnih radova, ne morate za svaki od njih angažovati specijalizovane agencije. Neke poslove možete sami odraditi, uz adekvatne savete. Na ovaj način moći ćete malo i da uštedite. Naravno, neki poslovi zahtevaju stručna lica pa se i preporučuje da ne eksperimentišete  mnogo, kako ne bi stvorili dodatne probleme i izdatke.

Stručna pomoć smanjuje dodatne troškove

Postavljanje vodovodnih i kanalizacionih izolacija spada u tu grupu radova. Predstavljaju važan element svake adaptacije i renoviranja kuće i stana. Da bi se uspešno postavili sistemi odvoda i dovoda vode potrebno je znati gde će koja sanitarija biti postavljena. To dodatno olakšava posao i sprečava greške koje bi vas kasnije dodatno koštale.

Ako želite da unesete neke sitne izmene i od jedne prostorije dobijete dve, pravo rešenje za vas su pregradne ploče.  Izrada pregradnih ploča spada u gipsane radove, koji obuhvataju spuštanje plafona i obloge zida.

Predgradni zidovi se danas najčešće prave od gipsa, pa samim tim štite od buke, jer su dobri izolatori, postavljaju se brzo i lako, a finansijski su najisplatljiviji. Na ovaj način spojićete lepo i korisno. Koliko će vas ova usluga koštati opet zavisi od nekoliko elemenata. Pre svega koliko želite pregradnih ploča da ugradite, da li želiete da to budu obične gips ploče ili ploče otporne na vatru ili vlagu. Još jedan faktor koji utiče na cenu je i broj angažovanih radnika.

Budi svoj majstor, sačuvaj budžet

Molerski radovi koji se ubrajaju u završne radove renoviranja prostora ne zahtevaju određenu stručnost, pa ih možete odraditi sami. Pre početka rada, treba zaštiti prostor u kome se obavlja posao. Kako se pre svega ovi radovi odnose na dekoraciju i zidova i plafona, potrebno je da površina bude čista i glatka i ravna, što opet ne zahteva nužno profesionalce i pruža mogućnost da sami budete majstori i sačuvate deo budžeta.

Još jedan posao gde se možete oprobati u ulozi majstora je postavljanje podnih obloga. Bilo da je u pitanju postavljanje parketa ili laminata, sve što vam je potrebno jeste dobar lepak, kojim ćete dobro zalepiti svoju novu podnu površinu. Hoblovanje i lakiranje parketa su radnje koje se rade nakon postavljanja parketa i gde takođe ne morate da trošite budžet na angažovanje radnika. Naravno, ako ne želite da rizikujete uvek se možete obratiti proverenoj firmi koja će vam pomoći u postavljanju podne obloge.

Cena će zavisiti od:

  • podne površine na koju se postavlja nova obloga;
  • vrste podne obloge, da li je u pitanju parket ili laminat;
  • obima priprmenih poslova koji prethodne postavljanju parketa.

Prilikom renoviranja stana ne treba zaboraviti i na stolariju, koja dopunjuje vaš enterijer. PVC stolarija je veoma tražena na tržištu. Dobar je izolator jer se pravi od recikliranog PVC materijala. Preporučuje se u stanovima i kućama koje se nalaze pored prometnih mesta, jer stolarija dodatno štiti od buke. Danas možete naći širok dijapazon PVC stolarije, od prozora i zavesa, do ulaznih vrata koje će upotpuniti vaš novi enterijer.

Kako biste izbegli dodatne troškove i na vreme skockali budžet za renoviranje i adaptaciju određenog prostora, pozovite iskustvenu firmu koja će za vas uraditi besplatnu procenu. Na osnovu toga ćete proceniti šta možete sami da završite, a koje poslove ćete prepustiti profesionalnim majstorima. Uređenje prostora ne mora više biti noćna mora za vas i vaš novčanik.

Једно мишљење на „Kako skockati budžet za adaptaciju i renoviranje prostora?“

  1. U današnje vreme jako je lako pronaći sve informacije na netu, sve što ne umete sami, nikada niste probali možete vrlo lako naučiti preko neta. Naravno strušna pomoć nikada nije na odmet ali je takođe i veliko zadovoljstvo kada znate da ste nešto odradili sami 🙂 radite što više, što više znate to bolje po vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *