Kako se uklopiti u budžet za matursko veče

Matura je poseban događaj u životu svakog maturanta, a sama maturska proslava je odličan povod za kupovinu nove garderdobe.

Kada su u pitanju elegantna odela i glamurozne haljine za maturu cene maturskog outfita ponekad vredi čitavo bogatstvo. I momci i devojke žele da očaraju svojim outfitom kada se pojave na svojoj proslavi mature, te je neretko potrebno izvodjiti veliku količinu novca kako bi se otplatila cela matura, pa roditelji ponekad moraju i da dižu kratkoročne kredite kako bi svome detetu obezbedili maturu kakvu je zamislilo.

Posle tek isplaćenih maturskih ekskurzija, na red dolazi isplata mature pored brojnih troškova oko konkurisanja na fakultet i samog upisa. Za roditelje je matura njihove dece novčani šok, ali je ujedno i veoma emotivan događaj, jer nakon završetka srednje škole i upisa na fakultet njihova deca hrabro koračaju u neko zrelije doba.

Osim obaveznog aranžmana i neizostavnih haljina i odela, roditelji i maturanti su suočeni sa još nekoliko nezaobilaznih troškova kao što su frizura, šminka, manikir, pedikir, solarijum i brojni drugi troškovi. Na pitanje kako se uklopiti u budžet za matursko veče odgovor smo vam spremili u nastavku teksta.

Šta je prioritet pri planiranju budžeta za matursko veče?

Koliko god da su ljudi skloni tome da uštede novac tamo gde je to moguće i potrebno, neke stvari u vezi sa proslavom mature su neophodne i na njima ne može da se štedi. Tu se prvenstveno misli na sam aranžman mature koji je nametnut maturantima, te oni ne mogu mnogo da utiču na cenu aranžmana, ali mogu na to šta će aražman da obuhvata i gde će se matura održati, te na taj način uštedeti neku količinu novca.

Aranžman – obavezan trošak mature

O tome gde će se slaviti matura, uglavnom glasaju sami đaci, te im škola da izbor od nekoliko lokacija. Uglavnom je reč o luksuznim hotelima ili restoranima, te je i cena aranžmana takva. Cena maturskog aranžmana se uglavnom kreće od pet hiljada dinara pa naviše i obuhvata koktel dobrodošlice, večeru, usluge profesionalnog obezbeđenja i fotografa, besplatan DVD snimak mature, kao i druženje sa drugarima od 21h do četiri sata ujutru.

Ono šta ne spada u sam aranžman je alkoholno piće i fotografije, pa maturanti moraju kod sebe imati dodatni novac, te je to ujedno i jedan od način da se uštedi kada je maturski aranžman u pitanju. Neretko se dešava da se cena mature poveća ukoliko se zahteva neki poseban i poznat muzički bend, koji nije neki bend za svadbu koji uglavnom zabavlja maturante tokom maturske večeri.

Gde uštedeti prilikom organizacije budžeta za proslavu mature?

Sama organizacija bilo kog događaja uvek podrazumeva neizbežne i obavezne troškove, ali i one koji se lako mogu umanjiti i koji zavise isključivo i samo od nas samih. Maturanti često nisu svesni činjenice da brojne detalje na koje mnogo novca potroše prilikom spremanja za matursko veče često nisu neophodni, ali da im roditelji uprkos nemaštini ostvare sve želje. Ukoliko se ne budete slepo vodili trendovima i onim što viđate po filmovima i serijama, moći ćete da uštedite znatnu količinu novca, a da opet ispunite sve što ste zamislili.

Garderoba kao najveće matursko ulaganje

Nakon izabranog datuma za proslavu mature i izabranog prostora, na red dolazi outfit za koji je neretko najviše novca potrebno. Kako je garderoba stvar ličnog izbora, na njoj se može mnogo uštedeti, ali se isto tako može potrošiti velika količina novca, te to isključivo zavisi od želja maturanta i maturantkinja. Kada su odevne kombinacije u pitanju treba imati na umu da cena nije odraz kvaliteta i lepote, i da je najbitnije ostvariti svoje želje i zamisli.

Devojke često mogu uštedeti određenu svotu novca tako što će se odlučiti na šivenje po meri. Na taj način će dobiti komad odeće koji kompletno odgovara njenom telu i njenoj zamisli, dok je situacija sa momcima nešto drugačija. Kada je reč o muškarcima i njihovim odelima, potrebno je izdvojiti popriličnu količinu novca, ali se takođe može uštedeti na sitinicama i detaljima, kao što su kaiš, kravata, mašna, sat, manžetne i slično.

Frizura i šminka

Kod mladića je ovo veoma povoljno jer je za njih frizura najmanji problem, dok pak kada su devojke u pitanju, šminka i frizura često zadaju muke, te je za ove usluge ponekad potrebno izdvojiti pravo malo bogatstvo. Međutim, i za to postoji rešenje. Danas je sve više salona, ali i devojaka koje idu po kućama i rade, te u cenu jednog paketa sve maturantkinje mogu dobiti i željenu frizuru i šminku.

Mnoge devojke se odlučuju za probnu frizuru i šminku koje se takođe naplaćuju, te možete uštedeti tako što ćete željenu frizuru i šminku isprobati pre mature na nekom drugom važnom događaju. Takođe, cena šminke može zavisiti i od toga koliko rano se zakaže termin, te što je matura i datum bliži, cene usluge šminkanja mogu biti veće, pa devojke mislite i o tome prilikom ogranizacije budžeta za matursko veče.

Matursko veče je nesumnjivo jedan od najvažnijih događaja u životu svakog maturanta, te mnogi ne brinu o budžetu koji je potreban za samu pripremu za proslavu mature. Međutim, postoje neke sitnice na koje možete obratiti pažnju te se uklopiti u budžet i uštedeti. Ono što se savetuje maturantima je da biraju odevne kombinacije koje će moći da nose i kasnije, kao i da se ne vode trendovima, već sopstvenim ukusom, jer je u tom slučaju ušteda i uklapanje u budžet za matursko veče zagarantovano, a titula kralja i kraljice mature zasigurno u vašim rukama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *