Zaboravite skupe karte za bioskop, gledajte filmove u kući uz pomoć HDMI kabla

Sve veći izdaci svakodnevnog života sprečavaju nas da priuštimo sebi neke male stvari koje nas čine srećnima kao što je odlazak u bioskop. Cene karata za bioskop jednake su prosečnoje dnevnoj zaradi u Srbiji tako da za pa sati zadovoljstva morate odvojiti celu dnevnicu. Još ako volite da gledate filmove u društvu, devjke ili prijatelja moraćete da odvojite duplo više para. Glednje filmova ne mora biti skupo da bi se doživeo potpuni doživljaj. Uz par trikova za povezivanje TV-a i računara, možete napraviti vaš kućni bioskop.

Za potrebe gledanja filmova, serija, snimaka ili bilo čega sličnog, treba da povežete laptop ili računaror sa TV-om. To nije neka nauka, sve što će vam biti potrebno jeste hdmi kabl. Možda ste nekada i čuli za kabal po imenu hdmi, ali u prevodu on će vam olakašati život, ukoliko imate potrebu za bilo kakvim povezivanjem uređaja. Hdmi kablovi se jako često koriste, a prilično su pristupačni. Evo kako na najlakši način možete da povežete uređaje uz pomoć hdmi kabla, odnosno šta sve treba da znate kada želite to da povežete:

Povezivanja pomoću HDMI kabla

Kao i kod svih kablova i drugih uređaja, tako i u slučaju HDMI kablova postoji više vrsta. Svaka vrsta se koristi za prenos nekog određenog signala. HDMI kablovi su napravljeni tako da kroz jedan provodnik prenose sliku i zvuk. Tako na primer, posotoje oni HDMI kablovi koji služe za prenošenje zvuka. Dakle, ti kablovi služe samo kako bi prenosili zvuk i ništa drugo, oni ne prenose sliku. Ako je vama samo slika potrebna, onda možete da koristite upravo samo te hdmi kablove. Međutim, ako je vama potrebno da se prenosi i sliku, onda ćete morati da izaberete drugu vrstu hdmi kablova, koji prenose i zvuk i sliku.

Takođe postoje i micro HDMI kao i mini HDMI kablovi. Oni se razlikuju od vrste priključka koji se nalazi na izlaznom delu kabala. U zavisnosti od vrste uređaja i njegovog ulaza za HDMi kabl potrebbno je izabrati odgovarajući.

Kako se povezuje pomoću HDMI kabla?

Naravno, nakon što odaberete dobar hdmi kabal, onda se naravno postavlja pitanje, kako to sve povezati. I da, prilično je jednostavno, svako može uraditi ovo povezivanje. Jednostavno je, samo treba da potražite onaj ulaz za usb na vašem lap topu, a sa druge strane i na televizoru treba da potražite ulaz za hdmi kablove. Ono što je dobra stvar jeste da gotovo svi televizori novijih, ali i starijih generacija imaju upravo tu opciju, tačnije imaju minimum jedan hdmi ulaz. Inače, telvizori novijih generacija ne samo da imaju jedan, nego imaju mnogo ulaza, tako da nemojte to da vas zbuni. Govorimo o više ulaza samo za hdmi kablove.

Podešavanja nakon povezivanja pomoću HDMI kabla

Nije naravno samim povezivanjem računara sa lap topom zavšena cela filozofija. Nakon što računar ili lap top povežete hdmi kablom sa televizorom, onda je potrebno da podesite i nešto na televizoru. A važno je da samo u opcijama izaberete ulaz. Tu opciju imate i na daljinskom. Dakle, vaš televizor nije samo bio podešen na dobar izvor i samo morate da promenite taj izvor. Potražite na daljinskom upravljaču opciju source. Kliknite nekoliko puta, sve dok vam se ne pojavi slika ekrana lap topa na televizoru.

Jednostavno je zaista. I da, može se dogoditi da dođete do opcije za hdmi i da vam se ne pojavi na televizoru i dalje to. I šta to onda znači? To onda znači da vaš televizor ne može da podrži tako veliku rezoluciju. Onda stvari već mogu da postanu komplikovanije, zato što morate da smanjite rezoluciju na računaru, kako biste to prilagodili.Ni to nije tako komplikovano, samo treba da znate kako to funkcioniše. A ukoliko ne znate, onda možete da pitate nekoga ko to zna, samo da vam izdiktira kako to funkiconiše na vašem računaru i onda ćete moći da radite ono što želite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *