Kako da odaberete i povoljnu i kvalitetnu stolariju za vaš dom

Odabir stolarije pri izgradnji stambenih i drugih objekata je veoma bitan posao. Stolarija se danas izrađuje od drveta, aluminijuma i PVC materijala.

Svi ovi materijali imaju prednosti i mane, i kada se sve uzme u obzir, PVC stolarija je ipak najisplativiji izbor.

Zbog čega je PVC stolarija najčešći izbor?

Danas je PVC najzastupljeniji materijal koji se koristi za stolariju zbog mnogih dobrih osobina. Naime PVC je daleko bolji izolator od drvene i aluminijumske stolarije. Materijal je čvrst i otporan na različite vremenske uslove i ne menja boju i oblik. Takođe, ugrađuje se zavarivanjem, a ne šrafljenjem kao drugi, i tako se stvara kompaktna celina, dobra za zvučnu i termoizolaciju.  

Naravno, treba voditi računa i o izboru stakla, pa se kombinacijom PVC okvira i dvostrukog stakla između kojih je inertni gas, dobija najbolji sistem, koji će vam u zimskim mesecima uštedeti dosta novca, a i pružiti vam mir, čuvajući vas od spoljne buke. 

PVC stolarija se preporučuje i zbog sprečavanja vlage da prodire u prostorije. Ono što malo ko zna, jeste da je PVC materijal samogasiv, odnosno da, ukoliko dođe do požara, velika količina hlora koja se nalazi u materijalu omogućava mu da se sam ugasi.

 Kada govorimo o PVC stolariji, postoji dosta brendova od kojih je brend REHAU jedan od najboljih izbora koji će vam sigurno obezbediti kvalitet. 

 

Minimalno ulaganje za dugotrajno rešenje

Kada uporedite cene PVC stolarije sa drvenom i aluminijumskom, videćete da je PVC stolarija neuporedivo jeftinija od ostalih. 

Ljudi obično zbog toga budu skeptični i sumnjaju u kvalitet. Međutim, treba znati da je PVC materijal jako čvrst i dugotrajan, a pri tom zahteva minimalno održavanje.

Prema nekim istraživanjima za drvenu i aluminijumsku stolariju predviđeno je trajanje pet do sedam godina, dok PVC može trajati i preko pedeset. Pri tome, nije potrebno šmirglanje i lakiranje kao u slučaju drvenih profila, već samo brisanje prašine. 

Iako neki izbegavaju plastične materijale zbog očuvanje životne sredine, PVC materijal opet ima prednost u odnosu na drvene profile, jer se stopostotno može reciklirati, dok je za drvenu stolariju potrebno poseći drvo što je sigurno štetnije za okolinu.  Pri tome, drvena stolarija se tretira hemijskim aparatima koji su štetni po zdravlje. 

Za one koji vole starinski, prirodniji izgled, dobra vest je da se PVC okviri mogu presvlačiti folijama u raznim bojama i dezenima. Folije su takođe dugotrajne i otporne, tako da ne morate da brinete da će doći do habanja i različitih oštećenja. 

 

Za šta se sve koristi PVC

Na prozorima se gubi i do 40% energije, kako zimi kada radi grejanje, tako i leti kada rade sistemi za hlađenje. Pomoću PVC stolarije dobićete značajnu uštedu energije, koju ćete vremenom osetiti i kroz manje račune za struju. Pored toga, PVC prozori se mogu lako oblikovati i praviti u različitim dizajnima i oblicima. 

Ulazna i balkonska vrata od PVC materijala daće vašem domu svež i moderan izgled, i uvek će delovati novi, jer nisu skloni promenama boje i izgleda. 

Novitet u uređenju eksterijera su PVC ograde, upravo zbog kvaliteta i dugotrajnosti materijala. Više nećete morati da brinete da će vaša ograda vremenom da rđa, truli, savija se ili puca, jer pocinkovani čelični profili PVC ogradi daju dodatnu čvrstoću.

Dugoročno posmatrajući, PVC je daleko najbolji izbor za stolariju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *