Imate čmičak na oku? Evo šta bi trebalo da znate!

Otok, crvenilo kapka i pojava čmička na oku nikome nije prijatna. Kako se pojavio, da li će nestati, kako se leči?

Mi donosimo odgovore na sva pitanja koja bi trebalo da znate o ovom očnom problemu, kao i objašnjenje postupka za njegovo lečenje. Napominjemo, bajalice i sujeverje nije uključeno u tekst i te informacije potražite na drugom mestu.

Čmičak na oku – kako se formira, šta ga uzrokuje?

Hordeolum je medicinski naziv za stanje koje je u narodu poznato kao čmičak na oku. Nastaje kao promena na kapku usled upale žlezda i razvoja infekcije.

Prvi osećaj je peckanje, oticanje kapka i svrab da bi se nedugo zatim formirala gnojna kesica koju znamo kao čmičak.

Staphylococcus je bakterija koja normalno živi na ivicama kapka, ali usled pada imuniteta ona razvija infekciju u folikulu trepavice čime se inficira lojna žlezda. Formira se gnojno mesto usled zapušavanja lojne žlezde – ono što mi vidimo kao kvržicu sa belim vrhom.

Ako imate često ovaj problem, proverite krvnu sliku i poboljšajte količinu vitamina jer je čmičak na oku dokaz da vam je imunitet oslabljen.

Osim kroz oslabljen imunitet, čmičak na oku nastaje i usled nedovoljno higijene očiju, ali i kontakta sa prljavim rukama. Oči ne zahtevaju nikakvu posebnu negu, osim one redovnim pranjem i obaveznim skidanjem šminke pre spavanja.

Ovo je gotovo u potpunosti estetski problem koji ne ugrožava vid, ali je pravilno lečenje neophodno da ne bi prerastao u nešto ozbiljnije.

Kako lečiti čmičak?

Bolest najčešće prolazi sama od sebe, za nekoliko dana dok iz čmička na oku ne iscuri sav sadržaj.

Ne sme se istiskivati bubuljica već treba pustiti da se ona prirodnim sazrevanjem provali. Najbolje je da se upaljeno mesto ne dira rukama jer se infekcija dodatno širi i razbuktava. 

Pojačan unos vitamina A može izazvati češću pojavu čmička na oku pa ovaj vitamin A tada treba unositi samo preko voća i povrća.

Smanjite prženu i konzerviranu hranu, jedite više voća i povrća

Čmičak se može brže povući ako ga mažete čajem od majčine dušice, ali i ako stavljate tople obloge na upaljeno mesto.

Očima prija i čaj od kamilice pa se oba oka mogu ispirati nekoliko puta dnevno… Retko kada treba antibiotik već samo antibiotska mast.

Ovo su prirodni načini za brže sazrevanje čmička, ali ako on ne prođe za 7 dana posetite doktora.

Dodatni saveti za pravilno ponašanje ako imate čmičak

Pošto je reč o bakterijskoj infekciji čmičak se smatra zaraznim pa je neophodno sprovesti dobru higijenu da se problem ne bi proširio i na ljude oko vas.

Peškiri za ruke i lice se menjaju svakodnevno, a obolela osoba ima svoj poseban peškir.

Treba izbegavati rukovanje i važno je pojačati higijenu ruku da bi se sprečilo raznošenje bakterija po doticanim površinama.

Čmičak na oku je estetski, ali i zdravstveni problem. Uzrokuje ga množenje bakterija pa je važno održati regiju čistom dok se upala ne smiri. Naše telo će samo izbaciti bakterije i gnoj, ali prirodni lekovi mogu pomoći da sve protekne brže. U slučaju da se stanje ne popravi, uvek možete zatražiti medicinsku pomoć koja će u potpunosti otkloniti problem. Mi vam možemo preoručiti proverenog hirurga iz okuloplastične hirurgije dr. Zorana Žikića iz Okuloplasta koji se već duži niz godina uspešno rešave sve vrste očnih problema.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *